Att tänka på när du målar fasad

Nu när försommaren ligger i luften börjar det bli dags att måla, eller måla om, fasaden på huset eller sommarstugan. Ett ganska tidskrävande projekt, men med bra verktyg och planering kan det vara riktigt rogivande att pensla färg.

Om fasaden ska målas om bör du börja med att undersöka vilken typ den befintliga färgen är. För att ta reda på om träfasaden är målad med olje- eller latexfärg kan du fukta en trasa med T-sprit och försiktigt gnugga den mot den befintliga färgen. Om vätskan löser upp färgen är det latexfärg. Om färgen inte löses upp är det med största sannolikhet oljefärg. Detta gör du eftersom du i regel bör du använda samma färgtyp som tidigare underlag.

farg2

Förarbete

Ett bra förarbete är a och o för ett lyckat slutresultat. Innan du börjar måla bör fasaden rengöras från smuts, mögel och flagnande färg. Skrubba fasaden med en tvättborste och målar- eller mögeltvätt. Om träfasaden är omålad ska fasaden förbehandlas med grundolja innan grundmålning. Låt sedan fasaden torka.

När fasaden torkat är det dags att skapa bort löst sittande färg med hjälp av en färgskrapa. Om du skrapar trärent bör dessa partier målas om med grundolja, för att återigen bygga upp ett skydd mot röta.

I det här steget är det också viktigt att gå igenom fasadens skick. Är vissa delar av fasaden mörken eller angripna av mögel eller röta? Då är det bara att byta ut virket. Om endast en del av en panelbräda behöver bytas ut, kapa då brädan ca 20 cm ovanför angreppet och såga av brädan i 45° vinkel. Använd den brädstumpen som mall nät du sågar till det nya virket.

Se över så att alla panelbrädor sitter ordentligt. Slå i uppstickande spikar för att täta till fasaden. Se även till att slipa och rostskyddsmåla rostiga spikhuvuden för att undvika missfärgningar i den nya fasadfärgen.

Sedan är det dags att täcka över altan, balkong, stuprännor och utvändig belysning med stänkskydd. Maskera fönsterbläck och karmar innan det är hög tid att fatta tag i penseln och börja stryka på färg.

Fasad_

Dags att måla

Något som kommer styra ditt arbete är vädret. Planera din målning så att det inte är för fuktigt av dagg eller dimma. Det är nämligen viktigt att fasaden är torr när den målas. Mät gärna detta med en fuktkvotsmätare. Fukten bör ligga under 17%. Måla heller inte i direkt solljus eller hög värme, då torkar färgen för fort och hinner inte fästa ordentligt.

Se till att använda dig av bra verktyg och penslar; en tät penselborste suger åt sig mer färg så att du slipper doppa penseln så ofta. Införskaffa en vinkelpensel för att komma åt i olika vinklar och vrår.

För att uppnå ett jämnt slutresultat bör du planera din målning och arbeta bitvis med ca 1 meter breda fält och arbeta upp och ned. På liggande träpanel arbetar du hela husets längd med några panelbrädor i taget. Använd rikligt med färg och måla med långa drag. Se till att du kommer åt i panelskarvar och ändträn. Stryk två lager färg där det behövs.

När fasadfärgen torkat kan du i lugn och ro måla foder, knutar och snickarglädje. Men se upp för dropp och stänk om fodret sitter högt upp, längsmed taket.

Sedan är det bara att njuta av sommaren och din nymålade fasad. Kom ihåg att tvätta av och se över fasaden årligen för ett långt och hållbart resultat, så dröjer det många år till nästa ommålning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s