Att välja färg

Att måla om huset är ett stort och tidskrävande projekt. En av de viktigaste komponenterna för ett lyckat slutresultat är valet av färg. Och hur vet du vilken typ av färg just du bör använda?

Generellt gäller regeln att använda samma typ av färg som huset redan är målat i. Detta för att underlätta för dig som målar. Att inte använda sig av samma färgtyp kan även ställa till problem för virket och hållbarheten. Oftast kan du få information om tidigare färgtyp av den tidigare ägaren. Annars kan du kontakta en närliggande färgbutik eller målarfirma som kan komma ut till ditt hus och ta prover av den nuvarande färgen.

Var noga med att ställa krav på färgen, så att färgen du väljer passar just ditt hus och dess förutsättningar. Till exempel behöver hus som ligger nära havet tåla fukt och salta vindar bättre än ett hus nära storstan. Läs noggrant på burken och rådfråga personal i butiken. Detta är särskilt viktigt för dig som målar huset för första gången.

De vanligaste färgtyperna i Sverige är akrylatfärg, alkydoljefärg, slamfärg och putsfärg. För att underlätta valet av färgtyp och ge dig kött på benen innan du börjar fundera över valet av kulör, ger vi dig en guide till de olika färgtypernas egenskaper.

Farg

Akrylatfärg

Akrylatfärger, så kallade latexfärger, är vattenburna färger. Latex innebär, enkelt uttryckt, att bindemedlet i form av mycket små klibbande plastkulor svävar fritt i vatten. När färgen torkar klibbar plastkulorna ihop. Dessa färger är tåliga och skyddar bra mot sol, snö och regn förutsatt att du gjort ett bra förarbete med grundolja och rengöring av gammal färg. Färgen kan dock bara målas när termometern visar 5° eller varmare. Torktiden ligger oftast på en timme innan det går bra för en andra strykning. Men färgen torkar helt först efter någon vecka. Akrylatfärger kräver generellt sett lite underhåll i form av tvättning med jämna mellanrum.

Alkydoljefärg

Alkydoljefärgen har i princip oljefärgens egenskaper; gränsen mellan alkydoljefärg och oljefärg är ganska svävande. Men i alkydoljefärg ingår bland annat konstharts som gör färgen tåligare mot väder och vind. Alkydoljefärg kritar dessutom mindre än många
oljefärger. De flesta alkydoljefärger är numera vattenburna, främst av miljö- och arbetsmiljöskäl. När du målar husfasad med alkydoljefärg är det viktigt att du väljer en som är baserad på fet alkydolja. Om oljan inte är tillräckligt fet riskerar du ett sprödare
färgskikt som har svårt att följa med träfasadens rörelser och därför spricker enklare.

Slamfärger

Du kan endast måla med slamfärger på obehandlat, ohyvlat virke eller på ytor som redan målats med slamfärg. Annars fäster inte färgen. Den mest kända slamfärgen är Falu rödfärg. Den har tillverkats enda sedan 1700-talet och är ett populärt och hållbart färgval.
Slamfärger består av linolja, pigment och vatten som kokas. Tack vare sammansättningen av ingredienser innehåller slamfärger järnoxid som har en impregnerande verkan och tränger in bra i träet. Tänk på att stryka färgen noggrant vid målning och var beredd på att
färgen kan behöva målas om relativt ofta.

Ett tips när du väljer färg är att höra runt med grannar vilken typ av färg de använt sig av. Deras hus utsätts ofta för liknande klimat, väder och vind som ditt eget. Kom också ihåg att täckförmågan kan variera ganska mycket från underlag till underlag och så även färgåtgången. Färgåtgången beror på underlaget; ett torrt, ohyvlat träunderlag suger till exempel mer än hyvlat trä med lite fuktighet i.

Nu är det bara att välja kulör och måla på.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s