Bygga utomhusdusch

Finns det något härligare än att duscha under bar himmel en varm sommardag eller en tidig morgon när solen går upp? Tveksamt. Därför ger vi dig en guide till hur du bygger en utomhusdusch.

Dusch1.png

Börja med att fundera på om du vill ha en öppen eller skyddad utomhusdusch. Detta kan bero på syftet med duschen och hur skyddat läget är. Om din tomt har mycket insyn och tanken är att duschen ska ha samma funktion som en inomhusdusch kan det vara en god idé att bygga en skyddad utomhusdusch. Är tanken mer att duschen ska svalka varma dagar på soldäcket fungerar en öppen utomhusdusch perfekt.

Bestäm dig också för hur stort detta projekt ska vara. Räcker det med en enkel lösning så som en större vattenkanna som hängs upp med krok, fylls med vatten och sedan tiltas med hjälp av ett rep? Eller vill du ha en dusch med munstycke och varmvatten?

Sedan är det dags för placering av duschen. Tänk på att den inte bör sitta nära en fasad då fasaden kan ta skada av för mycket vatten. Underlaget är en annan viktig faktor. Marken under duschen kommer att utsättas för onaturligt mycket vatten och behöver därför klara av detta, även om du bygger trall att stå på.

Utedusch2.png

Att bygga trall att stå på är skönt och ger känslan av en riktig dusch. Förslagsvis använder du hårdträ med räfflad yta. Den räfflade ytan ska ligga uppåt så att vattnet kan ledas bort och det ger även ett visst halkskydd. Se till att bygga upp trallen ungefär en decimeter ovanför marken. Använd dig av rostfri skruv för att undvika rost.

Här är en bra byggbeskrivning

Om du vill bygga insynsskydd runt duschen finns det flera olika alternativ. Antingen bygger du väggar av trä eller så sätter du upp skydd i form av markisväv eller bast. Detta avgörs främst av egen smak.

Utedusch3.png

För att bygga en mer avancerad utomhusdusch än en vattenkanna som hänger i en krok behöver du dra fram vatten till platsen. Detta kan göras på flera sätt. Har du en kran på huset som även leder varmvatten kan du enkelt fästa en vanlig trädgårdsslang i kranen och dra fram den till duschen för att sedan montera fast slangen i en vanlig blandare. För extra finish i arbetet kan du gräva ned slangarna i marken.

Glöm inte att tömma vattenslangarna på vatten inför sen höst och vinter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s