Att bygga tillsammans med barnen

Sommaren är som upplagd för att bygga och fixa och den lediga tiden fylls snabbt med olika projekt. Som barn kan det vara roligt att få vara med när det byggs och hjälpa till så gott det går. Men ibland passar det inte att ha barn springandes runt benen. Då är vårt tips att du tar en paus i bygget och hittar på ett mindre byggprojekt tillsammans med barnen.Vi ger dig två projekt och enklare beskrivningar.

Barn1.png

Gunga

Att bygga en gunga är ett enkelt projekt som inte är tidskrävande och kan byggas med hjälp av spillbitar. Leta rätt på en tjockare bräda och såga till ca 45 centimeters längd. Dra några tag med grovt sandpapper längst kortsidorna för att minska risken för stickor. Borra sedan fyra hål – ett i varje hörn – ca två centimeter in från brädans kanter. Dra ett rep genom de två hålen på höger sida och ett rep genom hålen på vänster sida. Dra upp repet ca 50 centimeter ur hålen som repet kommer upp ur. repen får då en trekantig form som ger en stabil gunga. Fäst sedan med valfri knop eller tvinna ihop repen innan ni hittar en gren som håller för gungan.

Gunga.png

Skyddad hage åt kaniner och marsvin

Husdjuren måste också få sommarlov och känna grönt gräs under tassarna. Men då krävs en bra bur som ger smådjuren skydd från rovfåglar, räv och är säkrad mot rymningsförsök. En hage åt smådjuren kan egentligen ha vilken form som helst. Men den enklaste varianten är en rektangelformad variant med trästomme som kläs in med murarnät.

Börja med att bygga den rektangulära trästommen efter valfri höjd och bredd. Tänk på att djur behöver röra på sig, så gör den hellre för stor än för liten. Dra några tag med sandpapper om trät är flisigt så att djuren slipper stickor i tassarna. Tänk på att buren behöver vara ganska tung för att stå stabilt, välj därför ganska tjocka reglar till trästommen.

När den rektangulära träkuben är klar är det dags att klä in den i murarnät. Det går utmärkt att använda en häftpistol och häfta fast nätet i trästommen, se bara till så att det sitter ordentligt. Om kaniner kommer vistas i buren är det bra att även klä in botten av buren med murarnät.
Ibland kan det vara skönt att som vuxen få bygga ifred, trots att projektet är tänkt att byggas tillsammans med barnen. Då kan du delegera ut småuppgiften som till exempel att bygga ett hus till kaninen eller marsvinet som kan stå i hagen och fungera som sol- eller regnskydd.

BarnbyggKanin

Så samla ihop lite spillbitar och börja bygga tillsammans. Att lära sig använda verktyg i tidig ålder gynnar barnen när dem blir äldre.

Hitta fler roliga byggprojekt här!

Snickra lugnt i sommarvärmen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s