Att tänka på vid utekök

Ett utomhuskök kan ta vilken form som helst, använd din fantasi i kombination med att utgå från dina behov och dina egna önskemål när du lagar mat. Det kan vara ett simpelt kök med en grill, diskbänk och diskho under öppen himmel, eller med kylskåp, diskmaskin och köksö under tak. Eftersom det finns så oändligt många valmöjligheter ger vi dig tips och ”att tänka på” för att bygga ett utomhuskök att förgylla din tomt eller uteplats med.

Utekok1.png

Placering

Till att börja med är placering av köket viktigt. Här kommer några punkter som är bra att tänka igenom vid placering av ditt utomhuskök:
• Behöver du ha nära in till huset för att hämta redskap?
• Hur ser det ut med el; behöver du vara nära ett befintligt eluttag eller vill du dra fram el till det nya köket?
• Hur ser det ut med möjligheter till vatten och vask? Vill du dra fram vatten till ditt utomhuskök så att du kan ha en vask med rinnande vatten eller räcker det med att hämta vatten från en närliggande vattenkran?
• Vilken tidpunkt kommer du mestadels använda köket? Vill du placera köket i morgon- eller kvällssol?
• Vill du ha tak över köket eller räcker det med ett segel eller annat enklare solskydd?
• Behöver du tänka på underlaget eller finns det redan en befintlig altan eller grus att ha som underlag?

Utekok2.png

Utformning

Utformningen av köket är också viktig att tänka igenom. Här beror det endast på personlig smak och tycke och tidsramen för bygget. Den enklaste varianten är ett rakt kök med alla funktioner längs en och samma vägg. Tänk då igenom om kocken vill stå med ryggen mot gästerna eller blicka ut över matplatsen. Tre lite mer avancerade utformningar är L- och U-formade kök eller en större köksö. Dessa varianter passar bäst för dig som har högre krav på förvaringsmöjligheter, är i behov av större arbetsytor och avlastningsytor närmre varandra. En djup köksö är ett trevlig alternativ som bjuder in till att umgås under tiden maten tillagas. Det ger även utrymme att vara flera kockar som hjälps åt.

Materialval

Dags att fundera på materialval att bygga köket med. Några populära och bra material att arbeta med är betong, tegel och rostfritt stål. Alla dessa material är tåliga och slitstarka. Till exempel kan du bygga kökets stomme av tegel och sedan lägga en bänkskiva i rostfritt stål ovanpå som arbetsyta. Eller varför inte gjuta en arbetsyta av betong? Att att bygga köket med tåligt material som betong eller tegel kan göra att det tar längre tid att bygga köket men gör att underhållet av köket minskar och du får mer tid till matlagning och att slappna av under dina semestrar följande år.

Slutligen kan det vara bra att ta ett varv i tankarna kring detaljer som belysning för sena grillkvällar och infravärme för kallare vårkvällar och sommarnätter. Fundera på om du vill låta utomhuselen vara en egen grupp med jordfelsbrytare för extra säkerhet.

En bra byggbeskrivning på ett utekök hittar du här!

Allting handlar om dina krav och önskemål för att du ska njuta av att laga mat under sommaren. Fundera och planera ditt kök efter dig själv. Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s