Att tänka på när du bygger bastu

Att bygga bastu är en trevlig investering som kan ge både avslappnande ensamtid likväl som sena nätter i gott sällskap. Varmt och skönt är det oavsett. Kanske passar det bra att ägna resterande semesterveckor åt att bygga en bastu anpassad efter just dina önskemål, så att du kan njuta av bastuvärme när kylan smyger sig på utomhus. Men innan du sätter igång ger vi dig tips på vad du bör tänka på när du bygger bastu.

Bastu1

Först och främst bör du bestämma dig för var din bastu ska placeras. Vill du ha bastun inomhus och finns det i så fall dusch eller annat sätt att svalka sig? Eller vill du bygga bastun som ett eget hus, förslagsvis nära vattnet? Är du ute efter en speciell utsikt eller ett visst läge? Här är det även viktigt att fundera på utformningen av övriga ytor som tillhör bastun. Till exempel var du ska placera omklädningsrum eller rum för återhämtning. Många glömmer ofta bort denna del av bastun som faktiskt är minst lika viktig som själva basturummet. Utan bra komfort, så som sittplatser, plats för ombyte, nära till havet eller dusch och liknande blir det lätt att bastun sällan används.

När du bestämt dig för var du ska bygga din bastu är det dags att fundera på om du vill och kan bygga bastun från grunden med lösvirke eller om du ska satsa på en färdig byggsats. Förutom en viss kostnadsskillnad mellan att bygga själv eller köpa en färdig byggsats är den största skillnaden tiden du behöver lägga ned på bygget. Att bygga själv ger dig möjligheten att bygga bastun precis som du vill och sätta en personlig prägel på din bastu. Men en färdigmonterad bastu är perfekt om du vill göra det enkelt för dig.

Bastu2

Nu är det dags att välja vilken typ av bastu du vill ha. Våtbastu, ångbastu och torrbastu är de vanligaste alternativen. Men för den som har svårt att bestämma sig finns det aggregat som kombinerar alla tre varianter. Det är lite dyrare att välja ett sådant aggregat men gör att du kan variera ditt bastubadande. Ett annat alternativ är infraröd bastu som många upplever väldigt behagligt då värmen inte blir lika påtaglig och dessa aggregat är även väldigt smidiga att installera.

För en trevlig bastuupplevelse behöver ventilationen fungera väl, bastuluften måste kunna röra på sig. Om du köper en färdig bastu bör du kontrollera så att ventilationen är god. Om du bygger bastun själv ska luften komma in lågt på samma sida som aggregatet sitter. Frånluftsventilen ska placeras högt upp på motsatt sida av basturummet.

Bastu3

En annan viktig komponent är bastuns dörr. Det finns ett flertal färdiga bastudörrar på marknaden som tål värmen och fukten som uppstår vid bastubad. Det är väldigt viktigt att dörren tål detta så att den inte sväller upp och inte går att öppna. Bastudörren ska öppnas utåt och den ska kunna öppnas med ett lätt tryck utan att använda något handtag.

För ytterligare säkerhet i din bastu bör du se till att golvet är halkfritt och att träytor är väl slipade så att du inte får stickor i fötter, händer eller när du sitter ned. Se även till att du har ett skydd runt aggregatet så att ingen kan halka in och bränna sig på aggregatet. Viktigast av allt är att du låter professionella elektriker dra eventuell el och belysning in din bastu.

Sådär! Nu har du lite mer skinn på benen inför ditt bastubygge. Börja med att välja var du ska placera bastun, så kommer valen att ske efter vad som är smidigast för just ditt bastubygge på just den platsen.

Bastu4


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s