Att tänka på när du klyver och förvarar ved

Ved är något som går åt i mängder under de kallare årstiderna. Speciellt om du ofta eldar i öppenspis, bastu eller liknande. Och visst finns det något visst med att fälla, klyva och elda sin egen ved. Men vad bör du tänka på när du klyver ved och hur förvarar du den på bästa sätt? Vi ger dig några enkla tips.

ved1

Bästa perioden för att fälla träd är i november-mars. Då innehåller träden minst vatten vilket gör att torktiden för veden blir kortare. För att få ut maximal värmeeffekt av din ved ska den vara så torr som möjligt. Detta tar lång tid, upp till 2 års torktid brukar rekommenderas. Torktiden beror också på vedftränas tjocklek; ju tunnare vedträn desto desto snabbare avdunstar vattnet och ger kortare torktid.

För bästa möjliga lagring av veden är en vedbod att rekommendera. En enkel bod med bra luftgenomströmning skyddar veden och håller den torr. Men har du inte möjlighet att bygga en vedbod går det bra att lagra veden utomhus. Då är det viktigt att veden kommer upp ca 10 cm från marken och att den inte staplas direkt mot en husvägg. Ca 10 cm mellanrum mellan veden och husväggen funkar fint. Detta är för att undvika röta, både i veden och i husväggen. Veden bör inte täckas över med en presenning då det finns risk att fukten stannar i vedstapeln. en enkel plåtskiva som läggs ovanpå vedstapeln och tyngs ned av några större stenar är ett tips. Det går bra at lagra ved helt utan tak men då sätts större krav på att staplandet görs väldigt noggrant så att eventuell snö och annat oväder främst återfuktar den översta raden med vedträn. Generellt gäller det att luften ska kunna torka veden och då krävs det lite utrymme så att luften kan cirkulera och transportera bort fukten från vedträet.

ved2

Så det du kan göra fram till november månad är att ge dig ut på din tomt eller din mark och markera de träd du planerar att fälla. Se över dina verktyg så att sågar och motorsåg ser bra ut. Sedan är det bara att invänta trädfällarperioden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s