Att tänka på när du ska bygga bod

För dig som äger ett en- eller tvåbostadshus kan det vara bra med extra förvaring eller ett gästhus på tomten i form av en bod eller två. Om du vill bygga boden själv från grunden, köper en byggsats som levereras redo för montering eller en färdigmonterad bod kan inte vi bestämma åt dig. Men vi kan ge dig tips och råd för vad som gäller när det kommer till att bygga bod.

Bod1

Så, vad gäller egentligen vid bodbygge? Jo, för dig som äger ett en- eller tvåbostadshus finns möjlighet att utan bygglov uppföra högst två bodar med en sammanlagd byggnadsarea på 15 kvadratmeter. Det är även tillåtet att bygga altan i anslutning till boden, dock får du inte bygga tak över altanen. Höjden från marken till takets nock får inte överstiga 3 meter. Placeringen av bodarna ska vara i omedelbar närhet av bostadshuset men boden måste vara fristående. Om du vill placera din bod närmare din tomtgräns än 4,5 meter krävs skriftligt medgivande från dina grannar. Om grannarna inte ger tillåtelse till detta kan du söka bygglov för din bod hos kommunen. Om du vill bygga närmre havet, sjön eller vattendrag än 100 meter krävs strandskyddsdispens enligt miljöbalken, då behöver du kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan bygget drar igång.

Bod2

Utformningen av boden eller bodarna får i ha vilken form som helst. Men estetiskt sett gäller det att boden eller bodarna passar in i området enligt plan- och bygglagen. Vad du använder din bod eller dina bodar bodar till är helt upp till dig. Dem kan användas som till exempel bastu, gäststuga, garage, förråd, vedbod eller duschutrymme.

Men om boden står på hjul – vad gäller då? Många missuppfattar vad som gäller vid bygge av bod på hjul och tror att reglerna ser annorlunda ut då. Men det stämmer inte. Även om boden står på hjul gäller en maximal byggnadsarea på 15 kvadratmeter. Här spelar även användningsområdet en avgörande roll för hur länge boden får stå på samma plats.

Ett tips är att se över din försäkring när du uppför en bod på tomten. Oftast täcker inte hemförsäkringen bodar på tomten. Detta kan bli jobbigt om boden går sönder, skadas eller börjar brinna och elden sprider sig till bostadshuset.

Om din plan för bodbygge uppfyller dessa krav återstår det bara att välj typ av bod. Kör hårt!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s