Byta fönster själv? Gör det lätt att få det rätt

Att byta fönster är en investering i boendet på flera sätt. Nya fönster får lägenheten eller huset att se både nyare och fräschare ut. Dessutom kan nya fönster minska energiåtgången rejält. Med nya fönster får du både fin utsikt och goda utsikter för en sparad slant helt enkelt. Och apropå sparade slantar är det faktiskt inte så svårt att byta fönster själv. Läs vår kom igång-guide så är du väl förberedd inför fönsterbytet!

Grundfonster

Förberedelserna är viktigast!

Vad man än ska renovera är det bästa verktyget kunskap. Det gäller fönsterbyten också. Bara du är väl förberedd så är det faktiskt inte så svårt när du sätter igång. När det gäller just fönsterbyten är det extraviktigt att det blir rätt. Det är svårt att göra något åt saken om du får hem exempelvis för små eller för stora fönster för att du mätt fel. Här nedanför kan du steg för steg läsa om allt du behöver tänka på så du enkelt kommer igång med ditt fönsterbyte.

Var ska fönstret/fönstren vara?

Det låter kanske självklart att veta vilket eller vilka fönster man vill byta ut. Men har du tänkt på att om du byter ut flera fönster kan det bli mer kostnadseffektivt att ha olika fönster i olika delar av huset..? Bor du vid havet kommer kanske salta stänk påverka fönstren någon sida av huset mer och behöver därför en typ av fönster. Någon del av huset kanske också blir mer utsatt för sol, då kan du behöva en annan typ av fönster. Tänk efter hur ditt hus är placerat när det gäller väder och vind och hur fönstren ligger så kan du istället för att köpa samma typ av fönster rakt genom,välja det smartaste och mest kostnadseffektiva för just ditt hus. Ett fönster bredvid en altan kanske du aldrig behöver öppna? Då kan du köpa ett fönster som inte går att öppna och kanske lägga en extra slant på fönster någon annanstans i huset.

Då får du ett ”skräddarsytt” hus där alla fönster är anpassade efter just ditt boende.

Karm

Vilka fönstermodeller finns det?

Det finns en uppsjö av varianter och åter igen är det allra bästa att tänka på vad du behöver och skulle trivas med?

De allra vanligaste är:

Inåtgående fönster
– Bra alternativ om man bor högre upp. Det blir då enklare att komma åt och tvätta fönstret både in- och utvändigt.

Utåtgående fönster
– Bra om du enkelt kommer åt fönstret utifrån. Du får dessutom mer plats på fönsterbrädan för t.ex blommor.

Vridfönster
– Eftersom du kan vrida fönstret så pass att du kan tvätta utsidan får du alla fördelar från både in- och utåtgående fönster.

Höger- vänsterhängning
– Välj åt vilket håll du vill kunna öppna fönstret. Finns skåp, luckor, annat att ta hänsyn till. Gå genom fönster för fönster och skriv ner vilket som fungerar bäst på olika platser i huset.

Hur mäter man fönstren?

När man mäter fönster pratar man om modulmått och det anges alltid i hela decimeter och med bredden först. Det är helt enkelt storleken på hålet i väggen. Är modulmåttet till exempel 12x 14 betyder det att hålet där fönstret ska passa in är 120 x 140 cm. Karmmåttet som är yttermåtten blir då i själva verket 118 x 138 cm eftersom du behöver lämna ca en centimeter för isolering runtom hela fönstret. Inte så svårt, men viktigt att göra rätt för det besparar dig både frustration och pengar när det blir rätt från början!

ExempelModulmått

Hur ska man tänka med isolering?

När det gäller isolering är det viktigt att du letar efter ett lågt U-värde. U-värdet anger hur mycket fönstret isolerar. Ju lägre U-värde desto bättre isolering och desto mindre värmeläckage. Förutom att det så klart gör ditt boende varmare ger ett lågt U-värde därför också en låg elräkning. 3-glasfönster har lägre U-värde än 2-glas och isolerar också ljud bra vilket är bra om du bor i en miljö med mycket ljud runt omkring dig, t.ex vid en trafikerad väg. Vill du ha ännu bättre isolering ska du välja fönster med ädelgas istället för luft mellan rutorna.

Ju mer du vet om hur du vill att dina fönster ska se ut och fungera desto enklare blir det när du väl sätter igång. Idag kommer alla fönster med bra steg-för-steg-instruktioner och ofta med särskilda hylsor och skruvar som förenklar monteringen rejält.

Ännu en gång: ska du lägga tid på något är det förberedelserna. När du vet vad du vill ha och har koll på mått och andra viktiga basfakta är det viktiga gjort. Bra insikter ger goda utsikter. Från alla dina nya fönster. Lycka till!

Gå till Beijer Byggs fönsterväljare här


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s