Montera hängrännor och stuprör

Det är faktiskt inte så svårt att montera hängrännor och stuprör själv. För att få hängrännorna och stuprören att fungera perfekt finns det några saker du behöver tänka på. Men var inte orolig. När du läst följande tips kommer monteringen både gå lätt och bli rätt!

hängrännor2.png

Mät rätt så har du börjat rätt

Det är med måtten allting börjar. Har du fått dessa rätt kommer du både kunna handla rätt material och få bra hjälp av fackmän om du skulle ha frågor. Gör så här:

Mät taksidans bredd och höjd. Multiplicerar du dessa får du fram det mått/enhet som du behöver känna till när du väljer dimensioner på hängrännor och stuprör. Olika tillverkare har olika riktlinjer, men detta gäller hos alla: ju större yta desto större dimensioner på rännor och rör. Med hjälp av taksidans bredd kan du också bestämma hur många stuprör du ska ha. Är bredden under 10 m räcker det med ett stuprör. Är det över 10 m behövs två stycken.

hängrännor

Låt inte hängrännans fall bli ditt fall

Hängrännan måste ha ett fall, alltså en lutning, för att vattnet ska kunna rinna bort. Minsta rekommenderade lutning är 2,5 mm per meter, men det får gärna vara mer.

Hängrännan sitter fast i rännkrokar och det är placeringen av dessa som gör att rännan lutar. Man brukar rekommendera en rännkrok per 600 mm, så om du delar takbredden med 600 mm får du fram antalet rännkrokar du behöver. Det enda undantaget är längst ut i kanterna där det ska sitta en krok 100 mm in från takslutet. Är huset mer än 10 meter brett ska fallet på rännorna gå ut från mitten och ner mot husets gavlar.

hängrännor5

Rännkrokar

En typ av rännkrokar är de som inte bockas. De kan du skruva på direkt på takfotsbrädan och de kan du också justera i vinkel så att rännan hänger rakt.

En annan variant är de du själv bockar och som håller ihop de två rännorna med varandra. De ska börja som korta och bli längre och längre för att skapa ett fall på rännan.

Montera hängrännorna

Montera hängrännorna i rännkrokarna. I vissa rännkrokar bockas krokens ände runt rännkanten. I andra snäpper man fast rännan i kroken. För att skarva hängrännorna används rännskarvar.

Hängrännor ska alltid luta lite ut från fasaden. Det är för att om det skulle bli stopp i rännan så kan inte vattnet rinna inåt och orsaka fuktskador på fasaden. Du kan ganska enkelt testa att du har en bra lutning: vattna taket med vattenslang. Då kan du kontrollera både att fallet är åt rätt håll och att det inte blir vatten kvar i rännan.

hängrännor3

Sätta stuprören

Till sist är det dags att koppla ihop stupröret med omvikningskupa med hjälp av rörvinklar. Montera en rörvinkel på kupan och rikta den mot väggen. Håll en annan rörvinkel så långt ut från väggen som stupröret ska sitta och mät mellanrummet mellan dessa vinklar. Lägg till ca 10 cm och kapa ett rör i denna längd.

Avslutet på stupröret beror kort och gott på vart du vill att vattnet ska ta vägen. Antingen kan stupröret fortsätta ner i dagvattenledningen via en renstratt där löv och annat skräp fastnar, eller så kan du använda en utkastare där vattnet riktas bort från fasaden. Du kan också montera fällbara utkastare om du till exempel vill spara regnvattnet i en tunna.

Se byggprojektet Så här monterar du stuprören.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s