Regnvatten-enkelt att ta vara på

Regnvatten har ett par fördelar jämfört med kranvatten; det är kalkfattigt och helt gratis. Många växter är känsliga mot kalk så regnvatten kan faktiskt få din trädgård att blomstra lite extra jämfört med vattnet från trädgårdsslangen eller kranen. Det är dessutom enkelt att samla regnvatten, du bara samlar det i regntunnor. I vår artikel tar vi upp de saker du behöver tänka på, sedan är det bara att ställa ut tunnor och hålla tummarna för mycket regn.

vatten1

Bra för naturen, bra för dig

Eftersom regnvatten är ett rent vatten kan du använda detta till betydligt mer än att vattna växter med. Varför inte diska eller rent av bada. Vattnet behöver i så fall ledas i rena rännor och stuprör och du behöver se till att det inte kommer smuts i uppsamlingsbehållarna.

Bättre med fällbar utkastare för vatten i stora kärl

Om du vill samla vatten i en stor tunna fungerar inte vanliga utkastare så bra. Däremot kan du sätta en fällbar utkastare på stupröret.

vatten3

Regntratten samlar upp skräp

Regntratten monterar du på stupröret. Det samlar upp löv och skräp så att det vattnet som kommer är rent. Tratten ser också till att det inte blir stopp i stuprör som leds direkt till dagvattenledning. Anslutningsmuffen är anpassad för att passa de flesta rördimensionerna.

Montera rännsil och lövfångare

Både rännsil och lövfångare monteras i det hål som stupröret är hopkopplat med, tappstycket. Det enda du behöver göra är att klämma åt dem så är det klart.

Det är viktigt att du täcker över vattnet

Om du samlar vattnet i stora regntunnor bör du täcka över tunnorna med finmaskigt nät, som är enkelt att ta bort när du ska hämta vatten. Nätet ska dels vara ett skydd mot nerfallande löv, frö, kvistar med mera. Men tänk på att små djur och till och med små nyfikna barn kan falla i så det är väldigt viktigt att du täcker över vattnet.

Tänk på att rengöring av rännor, stuprör, utkastare och silar är viktig, inte bara för regnvattnets kvalitet. Igensatta vattenavledare kan på sikt även skada fasaden.

vatten

Till sist: regnvatten är färskvara

Allt vatten – även regnvatten – är färskvara. Därför kan du inte hålla vattenlager, utan bör använda vattnet inom rimlig tid. Se till att alltid tömma dina vatten-behållare helt på vatten när du utnyttjar din reservoar. Då är risken mindre att surt vatten blandas med färskt regnvatten. I stillastående regnvatten bildas förr eller senare alger. Därför bör du också regelbundet tvätta ur lagringskärlen, så att du hejdar algtillväxten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s