Rensa dina hängrännor

Rensa dina hängrännor- en billig hållbarhetsförsäkring för ditt hus. Moderna hängrännor och stuprör ska vara underhållsfria oavsett om de är av plast eller PVC-överdragen plåt. Det är de i princip också, om man enbart ser till materialet. Men för att de ska fungera oklanderligt kräver de i varje fall en årlig översyn. I de flesta fall handlar det egentligen bara om att hålla rent och det kan kräva att du behöver stå på stege eller kanske klättra upp på taket, men mer ”besvär” än så är det inte.

rensah800x8001.png

Ett rätt dimensionerat och väl fungerande avvattningssystem är en av de bästa hållbarhets- försäkringar man kan ha för sitt hus. Rännorna och rören fungerar då som ett ständigt uppspänt paraply. Fasader och husets grund skyddas i princip mot all väta och därmed både rötangrepp och frostskador

Gör en översyn oftare om du har många träd runt huset

Har du tur behöver du inte mer än göra en översyn en gång om året, men är huset omgivet av höga träd, som släpper barr, löv och småkvistar, kan det finnas skäl att rensa hängrännorna lite oftare. Den årliga städningen blir mest effektiv om du gör den så sent som möjligt på hösten. Då har träden nämligen fällt sina löv och du minskar risken för stopp i flödet när smältvattnet på vårvintern ska bort från taket.

rensa-hägrännor

Se upp för proppar!

Var särskilt noga med att få bort sådana växtdelar som är lite vedartade, till exempel kvistar och barrknippen. Efter regn grötar de ihop sig och bildar proppar. Sätter sig propparna i rännorna kan de täppa till så pass att regn -och smältvatten kan svämma över! Sätter de sig i tappstyckena händer samma sak, men då kan de också pressas ner i stupröret och bli svåra att få loss. Eftersom proppar av detta slag också magasinerar fuktighet är de ofta upphov till rostskador, som efterhand kan bli så allvarliga att hela regnvattensystemet måste bytas ut. Det kan bli en mycket dyr historia. Så se efter dina hängrännor i alla fall årligen det är en relativt liten insats som kan bespara dig stora problem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s