Braskaminen- höjer värmen och mysfaktorn. Och sänker dina värmekostnader rejält!

Det finns nästan inget mysigare än en sprakande brasa medan höstvindarna viner utanför fönstret. Och en stor anledning till att många av oss längtar efter braskamin är just mysfaktorn. Men dagens moderna braskaminer har också fantastisk verkningsgrad och kan sänka dina värmekostnader rejält. En modern braskamin har en verkningsgrad på hela 80%  medan en gammeldags öppen brasa utan insats bara har 5%   Braskaminen kan därför visa sig vara inte bara en härlig och fin värmekälla, utan en av dina smartaste investeringar. Du kan faktiskt spara upp till hälften i värmekostnader. Här kommer några råd på vägen till ditt livs mysigaste investering.

kamin1-800x800

Kan alla ha en braskamin?

De allra flesta kan ha braskamin av något slag hemma men det finns några viktiga saker att tänka på innan du börjar välja kamin.

  • Vilka eldningsregler gäller där du bor? I en del områden får man bara elda ett par gånger i månaden. Ring sotaren för att ta reda på vad som gäller så kan du bestämma sedan om du tycker det är värt att investera i en kamin eller inte.
  • Bygglov och bygganmälan. Många glömmer att det faktiskt krävs bygglov för braskamin. Det skaffar du hos stadsbyggnadskontoret i din kommun.
  • Ta reda på om skorstenen är otät. Det kan räcka med en skorstensinsats för att den ska fungera tillräckligt bra. Ibland finns också skorstenar man sätter rakt över insatsen, de säljs som byggsats.
  • Håller golvet? En normal braskamin väger ca 300 kg och det klarar golven av, men tyngre modeller kan kräva förstärkning av golvet.
  • Hittat drömkaminen utomlands? Tänk på att den måste vara typ- och miljögodkänd och det kan vara svårt att få kaminen du köpt utomlands godkänd av sotare här hemma.

kamin2-800x800

Vilken kamin ska jag välja?

Det finns flera modeller idag och det kan vara bra att veta de huvudsakliga skillnaderna så kan du göra ett val som passar just dig. För alla kaminer gäller att uppvärmningseffekten blir som bäst när kaminen står i ett större rum med fri cirkulation. Tänk också på att vägg och golv kanske behöver brandsäkras med brandplåt eller kakel och klinkers på brandsäkert material. Det kan räcka att bara ställa kaminen en bit från väggen så tänk på hur kaminen hamnar då så den inte tar upp hela rummet.

Plåtkamin

Den absolut största fördelen med plåtkamin är att den finns att få till väldigt rimligt pris. Den är dessutom enkel att installera. Om man har en annan huvudsaklig värmekälla och bara tänker sig att använda plåtkaminen som tillskott fungerar den bra. Däremot svalnar den snabbt, kräver att man eldar kontinuerligt och kan också sota igen.

Gjutjärnskamin

Det är nog det här man tänker på när man tänker braskamin. Ett klassiskt utseende kombinerat med hög mysfaktor som ger snabb värme. Nackdelen är att den dessvärre också svalnar snabbt. Det finns modeller med kokplatta och har du en vattenmantlad kamin kan du till och med värma tappvatten med brasan. Det kan vara ett bra alternativ för t.ex sommarstugan. Det finns även modeller som är väldigt kompakta. En nackdel med de små modellerna är att de måste fyllas på ofta.

Spisinsats i öppna spisen

Insatsen gör att det inte sugs ut så mycket rumsluft med eldningen och det ger en effektivare förbränning. Tyvärr förlorar man känslan av öppen eld och kan få sotigt glas.

Täljstenskamin, murspis

Eftersom materialet i sig själv ger braskaminen en tyngre massa lagras värmen otroligt bra. Har man en tillräckligt stor modell kan den i princip ersätta andra värmekällor. Större massa ställer däremot andra krav på rummet. Golvet kan behöva förstärkas på grund av tyngden och den behöver ganska stort utrymme.

kamin4-800x800

Pellets eller ved?

Den allra sista frågan är vad du ska elda med. Ved tänker nog de flesta av oss spontant, men pellets är faktiskt framtaget speciellt för att vara ett effektivt eldningsmaterial. Så vilket ska du välja? Har du tillgång till ved så är det prismässigt oslagbart. Pellets är ganska mycket dyrare än ved.

Pellets är däremot framtaget för att vara just ett bra förbränningsmaterial så det har också sina fördelar. Eftersom förbränningen är så effektiv är röken i princip helt ofarlig. Den består egentligen bara av koldioxid och vatten. Många pelletskaminer har dessutom automatisk tillförsel och effektiva ventilationssystem. Så med pellets blir din arbetsinsats mycket mindre och värderar du att kaminen i stort sett ”sköter sig själv” kan det vara ett alternativ trots det dyrare priset.

Lycka till i jakten på din drömkamin och hoppas du får en både mysig och varm höst.

Byggvarulistan kan du se några fina förslag.

kamin3-800x800


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s