Så förbättrar du din inomhusluft

Med tanke på att en vuxen människa andas 25.000 liter luft varje dag och att vi spenderar 90% av vår tid inomhus, borde bra luft inomhus vara en självklarhet. Men så är det oftast inte. Vi guidar dig till hur du förbättrar din luft inomhus.

Alla bostäder har olika ventilationssystem. De tre vanligaste typer av ventilation är självdrag (S-ventilation), mekanisk frånluftstyrd ventilation (F-ventilation) och mekanisk till- och frånluftsventilation (FTX). Börja med att ta reda på vilket system ditt hus har och hur din ventilation fungerar, så att du kan tillta åtgärder därefter.
Den främsta anledning till att hus har ventilationssystem är för att ventilera bort fuktig luft. Fuktig luft som blir stillastående mot väggar och fönsterbågar kan på sikt ge röta och mögelskador. Mest ventilation behövs när vi lagar mat, duschar och torkar tvätt, då mycket fukt uppstår. Om köket inte har en köksfläkt, kan det vara en god investering. Annars bör du öppna ett fönster i rummet bredvid under matlagning. I badrummet kan en fuktstyrd fläkt vara en bra idé. Den känner själv av när den ska starta och stanna.

Ventilationssystem strävar efter att skapa ett undertryck av ny lyft. Det vanligaste är att det finns tilluftsventiler i vardagsrum, sovrum och allrum och frånluftsventiler som suger ut den gamla luften i kök, badrum och andra våtrum.

Ventilationstyper.png

Självdrag (S-ventilation)

Denna typ av ventilation är vanligast i äldre hus. Draget skapas genom att inomhusluften är varmare än utomhusluften, och därför är luften inomhus lättare. Inomhus luften sugs ut genom frånluftsventiler, som oftast är placerade i kök och badrum, genom luftkanaler som går uppåt och ut ur huset. Då skapas ett undertryck i de nedre delarna av huset, där ny frisk luft sugs in genom tilluftventiler och husets otätheter.
Detta är en tyst och energisnål metod. Dock fungerar den sämre vid hög temperatur utomhus. Om luften utomhus är varmare än inomhus fungerar den inte alls.

Mekanisk frånluft (F-ventilation)

I hus med F-ventilation kan frånluften kontrolleras bättre än i hus med S-ventilation. Men tilluften tillförs på ungefär på samma sätt som vid S-ventilation, man med F-ventilation tar amn ofta in luften genom ventilation eller vädringsfönster, istället för genom dörrspringor och andra läckor. Vid F-ventilation ansluts utsugspunkterna i kök, badrum, wc, klädkammare etc. till en fläkt via ett gemensamt kanalsystem. F-ventilation är ett prisvärt alternativ, dock kan det bli kallt under vintertid när utomhusluften är kylig.

Mekanisk till- och frånluft (FTX)

Den mest avancerade formen av ventilationssystem är ett från- och tilluftssystem med värmeåtervinning. Där frånluftens värmeinnehåll överväxlas för uppvärmning av den nya ersättningsluften/tilluften. Ett gammalt F-ventilationssystem kan konverteras till ett FTX-system, men då måste huset tätas ordentligt först. Sedan får du ge dig ut i djungeln av olika system och aggregat.

Du kan själv kontrollera hur väl din ventilation fungerar. Dels kan du mäta luftens fuktighet. Den ska ligga mellan 40-60%. Dels kan du hålla ett papper framför ventilerna för att kontrollera ut och insug. Vi frånluftsventilerna ska pappret i princip sugas fast mot ventilen och vid tilluftsventilen ska pappret böja sig bakåt. Kolla även om det är svart på väggarna runt ventilerna, det ska det inte vara. 

Se även över dina fönster så att dem inte är för välisolerade och därmed täpper igen huset. Se även till att det finns en springa på 1-2 cm mellan fönsterbrädor och väggar, annars kan inte den varma luften från radiatorerna stiga upp till fönstret, med kondens som följd. Låt även innerdörrar stå öppna eller på glänt för så att luftflödet är jämnt i huset. Om du vill ha stäng dörr på natten bör du ha en luftspringa över dörren. I kök och våtutrymmen är det en springa mellan golv och dörr som gäller, eller att borra hål med en cirkelborr i dörrens nedersta del.

Se över din möblering så att luften kan röra sig fritt i rummet, helst ska soffor och andra stora möbler inte stå placerade mot väggar. Inred med växter. Växter ökar dock inte luftens flöde i huset, men som många redan vet, hjälper växter till att rena luften.

Detta är alltså sådant du kan göra själv för att förbättra din luft inomhus. Men om du har stora problem, så som höga halter radon, fukt- eller mögelskador bör du ta hjälp av proffs.

vent1


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s