Hur du blir av med radon?

Radon kan i värsta fall vara cancerframkallande och eftersom det är en osynlig gas som varken går att känna, smaka eller lukta sig till finns bara ett sätt att ta reda på om du drabbats av radon: mätning.

flakt

Det är enkelt och billigt att mäta radonhalten och kan vara värt att göra om du misstänker förhöjda radonhalter. Kommunen där du bor har tillsynsansvar enligt miljöbalken och i det ansvaret ingår att kontrollera olika saker som kan påverka kommuninvånarnas hälsa. Radonmätningar är en sådan sak och du kan bli ålagd att sanera ditt hus om radonvärdet är mer än 200 Bq/m3 i inomhusluften. För det allra mesta räcker det med god inomhusventilation, dvs du behöver bara vädra, men här nedanför kan du läsa om hur du gör för att ta reda på hur det ligger till och vad du i så fall gör om värdena är för höga.

hus

Mät radonhalten

Beställ mätdosor under eldningsperioden (oktober- april) för att resultatet ska bli rätt. Helst ska du ha mätdosorna i ett par månader för att vara säker på att mätningen blir korrekt.

Undersök radonkällan

Radon kan komma från marken huset står på, byggmaterialet eller vattnet. Kontakta en kunnig konsult (ofta kan du få tips från din kommun på bra konsulter) som kan hjälpa till med att fastställa källan.

Sanera villan

Radonsanering är inte särskilt dyrt. Det kan räcka att installera ventiler för att inomhusluften ska bli bättre. Ibland kan det behövas några olika åtgärder, men ingen av dessa behöver vara dyr, komplicerad eller ta tid. Du kan dessutom få ROT-avdrag för radonsanering vilket kan vara bra att känna till. Hos skatteverket kan du läsa mer om ROT-avdrag. Är radonvärdena för höga kan det bero på en kombination av saker som t.ex byggmaterialet och dålig inomhusluft. För de allra flesta räcker en bättre ventilation för att åtgärda problemet vilket är både enkelt och billigt.

hyreshus

Hur du blir av med radon om du bor i bostadsrätt

När du bor i bostadsrätt är det din förening som ansvarar för att mäta och eventuellt radonsanera din lägenhet. Om du är osäker på ifall din förening har gjort någon mätning kan du vända dig direkt till föreningen och fråga. Din förening är ansvarig för att din bostad inte överstiger riktvärdet för radon i inomhusluften enligt 9 kap. 9 § miljöbalken. Din förening ska stå för kostnader för både mätning och eventuell sanering. Du kan också vända dig till din kommun som är tillsynsmyndigheten i det här fallet och kommunen kan kräva att din förening gör en radonmätning.

Hur du blir av med radon om du bor i hyresrätt

När du bor i hyresrätt är det hyresvärden som ansvarar för att mäta och eventuellt sanera om det skulle behövas. Om du är osäker på om fastigheten där du bor är radonmätt kan du alltså i första hand kontakta din hyresvärd, men du kan också kontakta kommunen som är tillsynsmyndighet och ska ansvara för att  boendemiljön är bra och inte påverkar din hälsa negativt. Kommunen kan kräva att din hyresvärd gör en mätning om du misstänker att radonhalten är för hög.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s