Måla tak behöver inte vara en svår sak

När det gäller inredning och renovering finns egentligen bara en riktigt viktig grundregel: förbered dig bra. När du väl gjort det blir det mesta enklare och du slipper göra misstag som leder till mer jobb eller I värsta fall till att du måste göra om allt. Måla tak är ett superbra exempel på det. Följ våra enkla steg så ska du se att måla tak blir åtminstone en mycket enklare sak.

tak2

Förbered

Du måste först ta reda på vad du har för utgångsläge, det vill säga ta reda på vilket skick taket är i. Ett bra sätt att prova det på är att sätta fast en tejpbit och dra loss den fort. Följer det med färg betyder det att färgen inte fäster ordentligt. Om du gnider med en fuktig trasa och färgen löses upp är taket målat med limfärg och då måste du få bort allt så var extra noga med rengöringen innan du sätter igång. Är taket i riktigt dåligt skick kan du armera med glasfilt eller fiberfilt innan du börjar måla. Det är värt det extra besväret för resultatet kommer att bli ett fint, slätt och hållbart tak.

Skydda

Täck över alla ytor, möbler osv du är rädd om med skyddsplast. Tänk på att tejpa fast plasten så den inte glider av.

Tvätta

Tvätta taket ordentligt med målartvätt blandat med vatten så fäster din färg ordentligt och resultatet blir hållbart.

Spackla

Spackla över eventuella sprickor. När spackelmassan torkat slipar du ytan jämn med lite sandpapper.

tak1

Måla

När du börjar måla tak är det smart att börja måla hörn, kanter och eventuell stuckatur med pensel. Sedan går det supersmidigt att rolla resten av taket eftersom du inte behöver oroa dig för att måla “fel”. Måla taket två gånger för bra hållbarhet. Torktid mellan omgångarna står på målarburken. När färgen torkat är det bara att njuta av att ha ett vackert tak som kommer hålla länge!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s