Förvara färgen rätt så blir målandet lätt

Oavsett om du ska måla en fondvägg, ett rum eller rent av hela ditt boende är det svårt att veta exakt hur mycket färg som kommer gå åt. I målarbutiken kan de rekommendera ungefär hur mycket du ska köpa, men det är alltid bra att köpa lite mer än du tror att du behöver. Dels är det alltid bra att ha marginaler (tänk vad irriterande om målarfärgen tar slut mitt i!) dels kanske du vill underhållsmåla senare. Dessutom blir det billigare att köpa en större förpackning än att komplettera med flera små. Så förvarar du bara färgen rätt, blir all extra målning lätt. Här är våra bästa tips på hur du förvarar färgen så den håller så länge som möjligt.

41102754 - paint, paint can, paintbrush.
41102754 – paint, paint can, paintbrush.

Hur länge kan jag förvara målarfärgen?

Det finns inga exakta datum för hur länge målarfärg håller, men de flesta moderna färger håller åtminstone ett par år om de bara förvaras på ett bra sätt,. När du väl ska underhållsmåla är det bra att testa på liten yta så du ser att nyansen inte förändrats.

Vad händer om färgen står för varmt?

Färg ska förvaras frostfritt och långt från en direkt värmekälla. Värme sätter igång torkningsprocessen hos de flesta färger och ställer du din burk för varmt så kommer den helt enkelt torka. Du ska inte heller ställa burkarna i direkt solljus. Värme kan också förändra färgen så att den helt enkelt är fel när du väl vill underhållsmåla.

Vad händer om färgen står för kallt?

När vattenbaserade färger utsätts för kyla fryser vattnet i färgen och färgen blir grynig. Den går helt enkelt inte att använda mer.
Färger baserade på exempelvis lacknafta klarar köld bättre. De blir trögflytande men har du tur behöver du bara få upp värmen i färgen litegrand och röra om så går den att använda igen. Provmåla på liten yta för säkerhets skull så du ser att färgen inte förändrats.

forvara2

Vad ska jag tänka på när jag förvarar färgen?

Det här är superviktigt: torrvaror drar åt sig lösningsmedel så förvara absolut inte färgen tillsammans med t.ex kex, gryn, mjöl och andra torra matvaror. Se också till att färgen står oåtkomligt för barn.

forvara1

Så här förvarar du färgen bäst- vår smarta checklista gör det lätt att förvara rätt

  1. Se till att locket sitter på ordentligt och ställ färgburkarna upp och ner. Då kommer färgen inte i kontakt med syre och håller längre.
  2. Utsätt inte färgen för direkt värme eller kyla
  3. Mindre än hälften kvar? Häll över färgen i en lufttät mindre burk (t.ex en syltburk) då håller färgen längre.
  4. Kom ihåg att märka burken med produktens namn, tillverkare, färgkod och gärna inköpsställe.
  5. Förvara burken i ett isolerat utrymme utan närhet till värmeledningar, element osv

Så där! Nu vet du hur du förvarar färgen på bästa sätt så att målandet blir rätt. Både idag, imorgon och om du vill om ett par år. Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s