Måla om väggarna hemma sätter färg på hela tillvaron

Att måla om är ett fantastiskt sätt att fräscha upp hemma. Det är också ett härligt sätt att skapa en helt ny känsla, atmosfär, ja snudd på ett helt nytt hem. Och det bästa av allt: det behöver varken vara dyrt eller svårt! Läs våra bästa tips så är du redan på väg mot ett lite färgstarkare hem.

Ta en titt uppåt väggarna

Om de är målade så ska du börja med att förtvätta dem för att se vad det är för färg. Om färgen löses upp kan det vara limfärg och den måste bort. Använd en rejäl pensel och pensla ytan med vatten för att få bort limfärgen. Om det blir en fläck på tvätttrasan så kan det vara kakelfärg, då ska du borsta med en hard borste tills ytan inte smular alls utan känns helt fast. Är väggen målad med blank färg ska du rugga upp ytan för att den nya färgen ska få bra fäste. Använd slipkloss och medelfint sandpapper för bra resultat.

När du gjort det här förarbetet kan du börja med att spackla igen hål och eventuella andra skador efter t.ex upphängda tavlor och hyllor. Om väggen varit tapetserad så ska du även spackla skarvarna mellan tapetvåderna. Då får du en bra yta när du börjar måla

Välj färg

Det här är den riktigt roliga biten. Du ska naturligtvis välja en färg du tycker väldigt mycket om, men tänk på att vissa färger kan kännas annorlunda på en stor yta och starker färger ska du vara försiktig med för det finns en risk att du tröttnar. Det kan vara svårt att få en uppfattning av de små färgprovsrutorna man får se i butiken så ett bra tips är att välja ut 2-3 färger du tycker om, köpa små burkar av de färgerna och provmåla på en bit av väggen hemma. Om du ska måla en mörk vägg med en ljusare färg behöver du grundmåla väggen utan täckningskrav. Då får den nya färgen bättre fäste.

Tänk på att en matt färg känns lugnare än en färg med mycket glans, så utgå från vad du vill att rummet ska få för atmosfär.

vagg2

Städa nu så slipper du ångra dig sen

En bra idé är att borsta väggarna och är de riktigt smutsiga kan det vara värt att investera målartvätt. Det är väldigt tråkigt om dammpartiklar fastnar under fägen och ger en struktur du inte alls vill ha. Skydda golven med täckpapp och täck lister och eluttag med maskeringstejp innan du börjar.

Välj verktyg

Rollern är ett perfekt målarverktyg och gör att jobbet går både lätt och snabbt. Välj om du vill ha en korthårig roller som ger en slät yta eller en lite mer långhårig som ger en känsla av struktur på väggarna. Välj också om du ska köpa roller med förlängningsskaft eller inte. Med skaft kommer du åt att måla högre upp med bättre kraft, men ska du måla ett litet utrymme kan det snarare vara i vägen. För att komma åt runt dörrar, lister med mera behöver du också ett par penslar så du kan måla där det är svårt att komma åt med rollern.

vagg1

Nu är det dags att börja måla!

När du spacklat, städat, valt färg och verktyg är det äntligen dags för det spännande: att börja måla! Måla först med ett lager grundfärg och sedan två gånger med täckfärgen. Du får antagligen en känsla för slutresultatet redan efter första lagret täckfärg, men måla alltid två gånger för ett hållbart resultat.. Du ser hur länge färgen behöver torka på burken

Och det allra sista steget: när färgen torkat är det bara att njuta av ditt förnyade, färgstarkare hem.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s