Lägga golv? Läs våra bästa tips så kommer du bli golvad av hur enkelt det var!

Så du har bestämt dig för att prova att lägga golv själv? Grattis! Det är faktiskt enklare än du tror och kostnaden du lägger ner i tid kommer du garanterat få igen i plånboken. Det viktigaste är att lägga tid på förberedelserna så att du vet vad du har att jobba med. För sedan blir jobbet lätt och du stårt till slut med ett perfekt golv, rätt och slätt.

golv1

Innan du börjar
Allra först: vad har du för utgångsläge? Ta noga reda på att det golv som ligger nu är godkänt. Skulle det vara något fel på det golvet kommer det inte försvinna med ett nytt golv. Exempelvis om det lutar eller knarrar. När det gäller knarrande är det viktigt att du tar reda på varför det knarrar. Att lägga på ett nytt golv kommer antagligen inte ta bort knarrandet. Har du en betongplatta ska du först se till att underlaget är rent och jämt. När det gäller trä och laminatmaterial är det dessutom väldigt viktigt att du följer leverantörens anvisningar.

Då börjar vi!

golv2

Underlag

Om du har en ojämn betongplatta så se till att du spacklar eventuella ojämnheter innan du lägger ut fuktskyddmattan. Fuktskyddsmattan är superviktig och gör precis vad det låter som: den förhindrar att fukt från betongplattan tränger upp och förstör golvet. Den är bara 2 mm i höjd och rullas ut på underlaget med överlapp enligt leverantörens monteringsanvisning. När fuktskyddsmattan är på plats kan du rulla stegljudsisoleringen, som ska ligga kant i kant. Stegljudsisolering tar upp mindre ojämnheter och reducerar ljudet när man går på golvet.

Kan jag lägga på nytt golv direkt på det gamla golvet?
På golvspån, gips, plastmatta eller trägolv kan du lägga ditt nya golv ovanpå, förutsatt att du inte har några fuktproblem. Du bör också ta med i beräkningarna hur mycket det nya golvet bygger på höjden. Du kan behöva kapa av dörrfoder och hyvla ner dörren, om det nya golvet blir för högt. Heltäckningsmattor ska rivas bort innan golvläggning. Limrester från mattan ska avlägsnas innan man lägger på stegljudsisoleringen.

Gör så här: Plocka bort alla golvsocklar i rummet. Se till att underlaget är jämt, rent och torrt. Om du måste spackla, välj ett av leverantören godkänt spackel. När underlaget är klart kan du rulla ut stegljudsisoleringen, som ska ligga kant i kant.

Om jag vill ha värmegolv?
Det går bra att lägga värmegolv under ditt trä/laminat golv. Temperaturen på golvet får däremot inte bli för hög. När du väljer värmegolv försäkra dig om att det lämpar sig för att ligga under trä/laminatgolv.

golv3

Steg-för-steg guide: Så här lägger du ditt nya golv.

Här har vi samlat generella råd. Det golvfabrikat du har valt har ofta egna läggningsanvisningar med i paketet.

1.) Börja lägga golv i ett hörn, från vänster till höger. En grundregel är att man lägger golvet i ljusinsläppets riktning. Detta för att skarvarna inte ska synas lika tydligt när solen ligger på. Är rummet inte kvadratiskt utan avlångt försöker man oftast lägga golvet efter den långa väggen, även om det är fel i hänseende till ljusinsläppet. Det kan underlätta att starta läggningen vid den vägg som har en eller flera dörrar. Tänk också på att den sista golv raden inte ska vara smalare än 30 mm. Mät därför upp hela ytan först, visar det sig att den sista raden skulle bli smalare kapar du lite från första raden.

2.) Lägg ut första raden och kapa sista plankan mot väggen. Den bit som du kapar bort kan du använda som en s.k. startbit, den bit som du börjar nästa rad med, förutsatt att den är längre än 500 mm. Se till att det alltid är 500 mm avstånd mellan skarvarna på raderna bredvid varandra.

3.) När du kapar sista brädan, lägg den mot väggen med det mellanrum som du behöver för kilen. Rita sedan ett streck på plankan där den möter plankan som den ska sammanfogas med. Då får du rätt längd på avslutningsbiten.

4.) När du lagt 1-2 rader ska du lägga distansklossar mellan väggen och golvet. Det gör du både på långsidan och på kortsidan av golvet. Distansen bör vara ca 5-7 mm beroende på rummets bredd. Detta för att golvet ska vara flytande, och kunna röra sig lite i alla riktningar. Se till att golvet ligger rakt, eftersom du aldrig ska lita på att väggen är rak. Mät upp en rak linje som du kan följa.

5.) När du lägger den sista raden är det sannolikt att du behöver kapa den på bredden. Gör då så här: Lägg den sista brädan ovanpå den näst sista brädraden. Rita sedan såglinjen med en spillbit, som du för längs väggen. Denna följer väggens kontur och sträcket markerar var på plankan du ska såga.

När golvet är på plats tar du bort alla distanskilar och sätter tillbaka golvsocklarna. Sedan är du klar och ett bra golv håller för både vardagsgående till en och annan dans och en hel massa barnskutt i många, många år.

golv4


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s