Var inte en ruta men gör din egna (golv) rutor!

Vi har alla våra randiga och rutiga skäl att göra om hemma. I vår tycker vi att ni ska satsa särskilt på de rutiga. Och allra helst rutiga golv! Det ger en enorm skillnad i intryck av hemmet och är enklare än du tror. Det kräver lite tid och tålamod men resultatet kommer bli ett fantastiskt golv att njuta av, gå på och inte minst: prata om. För nära och kära kommer vilja prata om ditt nya vackra golv. Och med vår steg-för-steg-guide är det enkelt att lägga vårens vackert rutiga snackis-golv!

Din steg-för-steg-guide till ett snyggt rutigt golv.

Färgval

Tänk på att färg på ett golv blir belyst rakt uppifrån så färgen får en helt annan känsla än på väggar. Om du tänkt dig t.ex ett gult golv så ta en väldigt mild nyans, eftersom golvfärg lätt upplevs som skrikig om den är för stark. Prata med din färghandlare om vilken känsla du vill åt så får du bra rekommendationer. Prata också om vad det är för golv du vill måla, på en del material är det svårt att få målarfärgen att fästa och du kan behöva ta bort den gamla ytbehandlingen innan du börjar med grundmålningen.

Förberedelser

Du har valt färg och nu är det dags att börja arbetet. Lägg lite extra tid på förberedelserna, i gengäld får du ett fint golv som håller många år.

1.) Ta bort skräp ur springorna med skruvmejsel. Lite extrajobb men det ser mycket snyggare ut med rena golvspringor när du är klar så det är verkligen värt besväret.
2.) Dammsug noga
3.) Tvätta med målartvätt, skölj och låt torka.
4.) Grundmåla hela golvet med den färg du valt, utspädd med ungefär 10 procent terpentin. Grundmåla springor också och nu det svåraste av allt: ha tålamod! Låt grundmålningen torka ett par dygn innan du fortsätter.
5.) När golvet torkat grundmåla igen fast med färgen utspädd med 5% terpentin. Gör som ovan och låt torka ett par dygn till. Vill du ha ett riktigt slitstarkt golv gör du om det en tredje gång.

Nu är det äntligen dags att ruta till!

1.) Testa gärna först på en plywoodskiva, då får du en känsla både för hur rutorna och färgen kommer bli. Börja måla i ett hörn, och använd tumstock för att få raka linjer. Rita rutan med blyerts. Det här ska du göra genomgående så att du har hjälplinjer att följa genom hela arbetet.

ruta1

2.) Var noggrann med måtten på första rutan. Den bestämmer hur resten av rummet blir. Tänk också på att det inte kommer bli helt spikrakt, men intrycket kommer vara levande och vackert.

ruta2

3.) Investera i en bra konstnärspensel som du gör strecken på rutorna med. Det kommer vara värt varenda krona eftersom ett bra borst, av t.ex mårdhår, gör det enkelt att måla rakt.

ruta3

4.) Fyll i rutorna med en rund anstrykare. OBS! Ha inte på tjockt med färg. En tunn strykning ger slitstarkast resultat.

ruta4

5.) Nu är det bara att upprepa proceduren. Långsamt. Och backa ibland ut i rummet för att se hur helhetsintrycket kommer att bli. Tålamod och noggrannhet är de viktigaste arbetsredskapen när det gäller rutiga golv.

ruta5

6.) Ha målad fog till hälften över mörka och till hälften över de ljusa rutorna. Det ger ett fint intryck. Rita gärna upp ytterkonturen med blyerts först så vet du att du får det rakt.

ruta6

7.) Med en linjal till hjälp och en bra pensel vet du att det blir både rakt och kladdfritt.

ruta7

8.) Till sist är det bara att låta golvet torka. Ett rutigt golv behöver ungefär en vecka för att bli tillräckligt härdat att ställa möbler på. Efter en vecka däremot är ditt nya, rutiga golv redo för både möbler, dans, vardag och dina vänners beundrande blickar. Och då kommer det noggranna, tålamodiga jobbet kännas värt det.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s