Du behöver inte gå in i väggen för att sätta upp en innervägg

Planera innan du sätter igång

Det första du bör tänka på är vilka krav väggen ska uppfylla. Ska den vara ljudisolerad? Vill du sätta upp hyllor? Ska den kanske rent av hålla för en platt-TV? Ska det finnas en dörr eller inte? Ska det finnas eluttag? Det finns många saker att ta ställning till och när du känner att du är klar med allt det i planeringsstadiet kommer det bli så mycket enklare att sätta upp en vägg. När du väl kommit fram till vad din vägg ska fylla för behov ska du börja mäta och räkna ut hur mycket material du behöver.

De är alltid bra att göra en enkel skiss som visar hur du vill ha väggen. Har du tänkt bygga en vägg med en dörr markeras läge och mått för dörren på skissen. Försök beräkna hur mycket material som går åt. Du behöver också planera in eventuella elinstallationer i förväg.

Infästningen är det viktigaste av allt

Infästningen av tak- och golvreglar är det absolut viktigaste momentet. De måste sitta rakt och fast förankrade. Använd rätt skruv för underlaget och se till att du har rätt dimension på reglarna. Är det trägolv bör du använda träskruv eller spik 100-3,4. Är det betong eller liknande bör du borra, plugga och skruva. Kontrollera att det inte ligger golvvärme där reglarna ska fästas.

Använd reglar med måtten 45*70 mm eller 45*95 mm och börja monteringen av golvreglen, som även kallas syll. Därefter monterar du takregeln parallellt med golvet och i lod med syllen.

Välj rätt skivor

Vet du med dig att du inte ska sätta upp saker på väggen eller behöver ljudisolera, kan du använda helt vanliga gipsskivor. Ska du däremot hänga upp hyllor utan att använda pluggar, ska du konstruera väggen annorlunda. Montera med plywood eller OSB-skiva bakom gipsen, alternativt kortla där du vet att tyngre saker ska sitta. För bättre ljudisolering kan du ta två lager med gips, vilket också uppfyller brandkraven bättre.

Materiallista

 • Reglar, stål eller trä (45*70 eller 45*95 mm)
 • Spik eller skruv anpassad efter val av reglar samt material på golv och tak
 • Plugg
 • Gipsskivor
 • Plywood för ökad stabilitet
 • Mineralull/ väggisolering
 • Material för eventuell elinstallation
 • Spackel
 • Skarvremsa

Verktygslista

 • Borr
 • Skruvdragare
 • Hammare
 • Skarp kniv för gips
 • Sticksåg (för ev. eldosor är det enklast att använda en dosfräs)
 • Stållinjal
 • Skruvmejsel
 • Tumstock/ lasermätare
 • Långt vattenpass/ laserpass
 • Spackelspade
 • Slippapper + kloss

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s