Ett nytt innertak ger högt i tak

Innan du börjar

Att byta innertak är ganska lätt. Du behöver oftast bara ta av taklisterna och sedan brukar själva innertaket vara ganska enkelt att ta ned. Ibland kan man bara ta ned de olika takbitarna och ibland krävs det att man skär i taket lite, men inte ens då brukar det hela vara särskilt svårt eller tidskrävande. Har du innertak av plast är det dessutom en bra idé att byta innertak eftersom plast är väldigt brandfarligt.

Innan du börjar arbetet byta innertak är det viktigt att du planerar noga, särskilt om du tänkt ha mönster i taket. Var noga när du väljer material, eftersom olika material är olika hållbara. Vill du att hela ditt hem ska ha samma innertak se till att köpa allt material samtidigt så att materialet inte hinner ta slut hos köpstället innan du blivit klar. Då har du materialet hemma och kan i lugn och ro byta innertak i den takt du själv vill.  Tänk genom vad du skulle vilja ta fram för känsla med ditt innertak. Ett vanligt vitt ger ett alldeles tillräckligt fräscht intryck men du kanske vill ha ett tak med färg eller mönster i något rum? Gå genom ditt hem rum för rum och skriv ner vad du vill med innertaket, då har du en bra utgångspunkt när du ska börja handla material.

tak1

Så här gör du

Börja alltid med att ta ned dina gamla taklister, men glöm inte att markera var de satt. Var försiktig när du gör detta, så att du antingen kan använda listerna igen om du skulle vilja, eller så att du kan använda dem som mallar när du ska såga till nya lister. Efter det kan du ta ner det gamla taket, antingen genom att riva ned takskivorna eller skära ned taket.

tak2

Sedan är det dags att börja montera upp det nya taket. Hur exakt du gör detta beror givetvis på vilket slags tak du ska ha.

Om du väljer att sätta upp det nya taket själv tänk på att de nya takskivorna bör monteras upp i samma riktning som andra inrednings- eller byggdetaljer, som t.ex. golvbrädor för att resultatet ska bli så enhetligt och stilrent som möjligt. Även om du ska göra arbetet själv kan det vara en bra idé at be en fackman om tips och råd.

tak3

Vilket material ska jag välja på taket?

Vanliga material för innertak är bland annat:
Gips – klassiskt material som blir slätt, är lätt att hantera och är prisvärt. Däremot kan gips se lite trist ut, men i kombination med något annat material kan man skapa en helt annan look på taket.
Papp – Svårare att hantera än gips, men billigt. Tänk på att papp är väldigt brandfarligt!
Träpanel – Ger en rustik och naturnära känsla och är väldigt hållbart. Du behöver vara väldigt noggrann eftersom brister lätt syns. Därför tar det relativt lång tid att sätta upp. Trä är också ganska brandfarligt

tak4

Vad du än väljer är det viktigaste att du själv gillar materialet och att det passar in med den övriga inredningen. Du behöver inte heller ha exakt samma innertak i alla rum där hemma, många väljer att ha olika tak i olika rum för att skapa lite olika atmosfär och känsla beroende på om man är i kök, vardagsrum mm. Det kräver lite mer jobb och tid att åstadkomma, men det kan bli ett spännande resultat så att det är värt arbetet i slutändan.

tak5

De flesta av materialen som används för innertak kan målas och behandlas på olika vis, så att du får exakt de färger och ytor du vill ha. Låt fantasin sprudla, köp tidningar med inspiration, googla och framför allt ha kul. Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s