Sätt innerväggarna med plåtregel

Fördelen med plåtreglar är att det inte bli vint och krokigt. Det är också både snabbare och enklare att sätta upp en vägg med plåtreglar istället för träreglar.
Allra först ska du kolla upp att du får bygga en vägg. Det gäller framförallt om du bor i lägenhet, då du bör kolla detta med din hyresvärd. När du väl gjort det är det bara att köra igång enligt stegen här nedanför!

 1. Räkna ut hur tjock väggen kommer bli och tänk efter om du vill ha dörr eller fönster på väggen. Kolla även så att din vägg inte kommer hamna på några eldosor.  Kontakta en bra elektriker och fråga om du behöver tänka på något särskilt när det gäller elen.
  Lägg ut ett slagsnöre på golvet och snäpp ett streck där den nya väggen skall hamna. Tänk på att det är väldigt viktigt att detta blir exakt rakt. Hela väggen kommer utgå från den linjen.
 2. Lägg en golvskena på golvet där strecket är och skruva fast den i golvet. Om det är ett betonggolv kommer du behöva slagborra och plugga för att fästa utläggen i golvet. Måtta upp var takskenan skall sitta med hjälp av ett vattenpass och skruva fast i taket.
  bygga-innervagg-med-stalreglar-1
 3. Klipp till reglar med plåtsax efter din takhöjd. Ställ ut dessa reglar mellan de två utläggen med 45 mm mellan varandra. Om man använder skivor som är 120 cm så skall måttet mellan reglarna vara 60 cm istället.I reglarna finns färdiga hål för att dra elledningar. Tänk på att hålen sitter lika på alla reglar, så inte ett hål hamnar uppe och resten nere, eller vice versa.
  Fixera med fixertången alternativt skruva fast reglarna med plåtskruv.
  bygga-innervagg-med-stalreglar-2
 4. Eftersom karmskruv inte går att sätta i plåtreglar så använder man träreglar till dörr- och fönsteröppningar.Måtta med en OSB- och gipsbit för att se var regeln skall sitta och skruva sedan fast reglar där du skall ha dörren. Lägg till en extra centimeter på öppningen mellan reglarna så den blir du har något att justera på. Skall du ha en 80 cm dörr så gör öppningen 81 cm osv.
 5. Ta fram första skivan OSB och såga till den efter takhöjden. Skruva fast den i plåtreglarna, och fortsätt så längs hela väggen.Genom att använda OSB till första lagret istället för gips slipper du leta efter reglar och kan skruva upp saker var du vill.
  bygga-innervagg-med-stalreglar-3
 6. Skär till gipsskivorna och skruva upp dem utanpå OSB-skivorna. Börja med en halv gipsskiva för att undvika att skarvarna på OSB- och gipsskivorna hamnar på samma ställe.
  bygga-innervagg-med-stalreglar-4
 7. När du har gjort klart en sida är det dags för elektrikern att komma dit. När elektrikern dragit kablar osv är det dags att fylla väggen med isolering. Det finns färdigskuren isolering som passar mellan reglarna. Tänk på att den inte har någon effekt på värmen, utan är för att dämpa ljudet.
 8. Skruva upp skivor på andra sidan av väggen som i steg 5 & 6 tills du har en helt täckt vägg.
  bygga-innervagg-med-stalreglar-5
 9. Det sista steget är att eventuellt spackla och måla eller sätta tapet för att skapa en personlig atmosfär. Om väggen ska dela av ett barnrum, kan det ju t.ex vara roligt att ha olika mönster på de olika sidorna om väggen. Sedan är det bara att gratulera till din nya, personliga innervägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s