Lättodlade grönsaker för alla smaker

Lättodlat1

Som nybörjare är det viktigt med en känsla av att få resultat för det arbete man lägger ned, en stor skörd helt enkelt. Förutom att det så klart är härligt att se det man själv odlat växa uipp är det också troligt att du vill odla igen nästa år. I den här artikeln tar vi upp grönsaker som ger dig stor skörd för liten insats. Om ett par månader kan du förhoppningsvis äta dina egenodlade grönsaker, det är en riktigt härlig känsla! Här är våra lättodlade favoriter i trädgårdslandet:

Sockerärtor

Lättodlat och väljer du en fröpåse som går att så tidigt kan du skörda dina första sockerärtor i mitten av juni ungefär. Tänk bara på att sockerärtorna behöver något att klättra på redan från start för att må bra, t.ex bambupinnar.

Asiatiska grönsaker

Kanske inte det första man tänker på när man tänker på lättodlat men faktum är att Pak choy som all annan kål är lättodlad bara den får tillräckligt näringsrik jord.

Lättodlat2

Morötter

Moroten är också en tacksam och färgstark grönsak som är lätt att få bra skörd av. Faktiskt är ”problemet” ofta att vi inte förstår hur stor skörden kan blir och sätter fröna för tätt. Det härliga problemet löser du genom att gallra ut en del och äta som vårprimörer.

Plocksallat

Enkel att lyckas med och ger glädje varje dag eftersom du inte skördar ett helt salladshuvud utan helt enkelt plockar bladen allteftersom de växer ut. Egen plocksallat till middagen varje dag är en fantastiskt mysig vardagslyx. Köp fröpåsar som har mixade blad och färger så blir det ännu roligare. På fröpåsarna får du också tydliga instruktioner om när du kan börja så.

Gul lök

En av de absolut enklaste grödorna att både lyckas med och få massor av. Köp sättlök och sätt i jorden i maj. Ungefär 10 cm mellanrum ger löken det utrymme den behöver för att frodas.

Broccoli

Broccoli sätter du inte som frö utan som planta. Tänk på att plantan blir väldigt stor framåt sommaren så ge den ordentligt med utrymme att växa, gärna minst 40 centimeter mellan plantorna.

Potatis

Vår favoritknöl finns i många olika varianter och här får du kanske helt enkelt prova dig fram till din personliga favorit. Några varianter som passar bra att sätta tidigt är Rocket och Swift. Det finns även en helt ny sort, Marine, som vunnit flera smaktester. När du väl hittat en sort du gillar kommer du få mycket glädje av ditt potatisland.

Äta något man odlat själv är svårslaget och vi hoppas du ska få en riktigt färgstark odlarvår och en välsmakande sommar!

planteringsbord


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s