Odlingssättet som står pall för allt

Odla i pallkrage har blivit otroligt populärt på senare år. Och det är inte så konstigt. Pallkragen är enkel att placera, enkel att odla i och eftersom den är upphöjd från marken blir jorden varm fortare och du kan börja odla tidigare än i ett trädgårdsland. Vad som sätter gränserna? Egentligen bara din egen fantasi. Här är våra bästa tips för att du ska komma igång.

Pallkrage1.png

Pallkragens fördelar

En pallkrage kan du köpa hos i stort sett alla välsorterade byggvaruhus och fördelarna är många. Till exempel ger pallkragen dig möjlighet att lätt styra vattning, gödsling och ogräsrensning.

Du kan starta odlandet tidigare på våren eftersom pallkragarna är upphöjda och jorden blir fortare varm. Du sparar plats och du kan odla på platser som annars hade varit svåra att odla på. Det blir snyggt och ser proffsigt ut. Det är billigt, lätt och ger bra resultat.

Du kan odla i stort sett allt du vill. Grönsaker, lök, blommor, kryddor och annat du tycker om. Eftersom pallkragarna är stapelbara kan du med fördel odla t.ex morötter, palsternackor eller rädisor. De trivs bra på litet utrymme så länge de får utrymme nedåt, för rötterna. Blommor kanske inte är det första du tänker på men tänk vad mysigt att kunna plocka dina egna snittblommor på sommaren. Varför inte några vackra dahlior till exempel. Eller varför inte ställa pallkragen nära ditt kök och anlägga en egen liten örtagård. Det är vardagslyx om något! Sallad är också enormt lättodlat och roligt att ha flera sorter av med flera färger och strukturer till exempel. Jordgubbar och bär lämpar sig också väldigt väl i det här formatet. Tänk bara på att täcka över din pallkrage så att du får fler jordgubbar än alla sötsugna fåglar:-)

Sallad

Odla i pallkrage steg för steg

Steg 1: Jämna till marken där du vill att pallkragen ska stå och ställ ut den. Du kan ställa två pallkragar ovanpå varandra för att få bättre arbetshöjd.

Steg 2: Täck botten på pallkragen med markväv för att förhindra ogräs, låt markväven komma upp en bit på insidan av kragen och häfta fast.

Steg 3: Fyll lådan till två tredjedelar med gödslad jord. Det innebär ungefär fyra säckar per pallkrage.

Steg 4: Så, plantera och kom ihåg att vattna. Det är allt, sedan är du igång med din pallkrage!

ByggmaxAnnons


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s