Bygga staket är enklare ju mer du vet

Stolpfäste-staket-gjuten

Våren och sommaren närmar sig och vi längtar nog alla efter att kunna sitta ute. Kanske har du en tomt där du tänkt sätta upp någon form av plank eller staket. Läs våra tips innan du börjar, ju mer du vet, desto lättare blir det att sätta upp ditt staket

Vad vill du ha staketet till?

Innan du åker iväg och handlar material finns det ett par saker du behöver tänka på innan du sätter igång. Först och främst: var ska staketet vara? Har du grannar alldeles inpå knuten kanske du vill ha ett högt staket så att det fungerar både som tomtgräns och insynsskydd. Däremot påverkar ett högt staket utseendet både på din egen trädgård och helhetsintrycket av omgivningen så ta ställning till om du tycker det blir bra. Ett lågt staket markerar tomtgränsen och är ett skydd också för att t.ex husdjur och barn inte ska kliva ut hur lätt som helst. När du bestämt dig för vilken typ av staket du vill ha är det dags att sätta igång, alla mått är i mm om inget annat anges.

Hur är det med bygglov för staket?

Du behöver inte söka bygglov för att sätta upp ett staket. Inte för plank i anslutning till ditt hus heller så länge det inte är högre än 1,8 m, inte sträcker sig mer än 3,0 m ut från huset och inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 m.

Hur börjar jag?

Det allra enklaste sättet att bygga staket är att slå ner spetsade staketstolpar i grävda hål. Tänk på att spetsningen ska göras före impregnering. När stolpen är islagen och står både rakt stadigt ska du fylla hålet med stenar som packas tätt. Ett fastspikat kryss av tvärreglar nedtill på stolpen förstärker ytterligare. Fyll igen hålet upptill med betong.

Fasten

Gjuta betongplintar i hål i marken på vilka stolparna fixeras med dubbla kraftiga, varmförzinkade plattjärnsbeslag är ett annat sätt.

I botten av hålet cirka 600–800 djupt gjuter man en liten bottenplatta av betong oc trycker fast ett kraftigt armeringsjärn i mitten. När gjutningen hårdnat placeras en rund gjutform av papp Ø 150–200 i hålet och jorden fylls på runtom. Därefter fylls pappröret med betong och två varmförzinkade plattjärnsbeslag 6 x 40 gjuts fast. Vid fastgjutningen stagas och fixeras beslagen med en träkloss.

Ännu en grundläggningsmetod är ett engelskt stålfundament som slås ner i marken med slägga. Här slipper du både grävning och gjutning. Fundamentet består av en stolpsko svetsad på ett spetsat stål.

Materialval

Till stolpar väljs tryckimpregnerat trä klass NTR/A. Stolparnas dimension bestäms av staketets eller plankets höjd och av stolpavståndet (maximalt 2 000). Är stolpavståndet exempelvis cirka 1 800 kan stolpar 70 x 95 användas vid höjder upp till cirka 800, och 95 x 95 vid höjder från 900 upp till cirka 1800.

Staket1

Till spikreglar väljs tryckimpregnerat trä klass NTR/AB. Spikreglarna dimensioneras efter avståndet mellan staketstolparna och efter höjden på staketet.Vanligtvis är det tillräckligt med två reglar. Spjälorna görs till exempel av ytterpanelbräder med en sida finsågad. Det ger bra fäste för färgen. Beslag och spik bör vara av rostfritt material eller varmförzinkat.

Bra ytbehandling får man med minst tre strykningar alkydoljefärg, avsedd för utvändigt bruk. Små kvistmärken kan täckas med kvistlack före målning. Första strykningen (grundningen) görs med en alkydoljegrundfärg. Behandla ändträytorna med penetrerande grundolja eller någon lämplig träskyddsprodukt före grundningen. Var särskilt noggrann vid alla ändträytorna så att de blir ordentligt mättade med färg. Måla inte på trä med en fuktkvot över 16% – gäller även för impregnerat trä. Fuktkvoten (=kvot av vattnets vikt och träets torrvikt) kan kontrolleras med hjälp av en elektronisk fuktkvotsmätare.

byggmaxannonsdragare

Vad kostar ditt staket?

Nu kan du beräkna material till ditt nya staket, få pris och butiksval och givetvis inköpslista på ett par minuter. Vår populära staketplanerare hjälper dig att räkna ut mängd på virke ner till minsta skruv. Räkna här!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s