Hur får du ett hållbart staket? Läs våra tips – vi vet.

Staket3

Ett fint staket är inte bara antingen insynsskydd eller tomtgräns. Det kan höja mysfaktorn också och vara en fin detalj, nästan som ett trädgårdssmycke, inte bara för dig utan för hela omgivningen. Och allra bäst är om man får det att hålla länge. Så om du undrat hur du bäst tar hand om ditt staket- läs våra tips, vi vet!

1.) Låt det blåsa

Ett vindtätt staket kan välta om det blir rejält blåsigt, därför är det viktigt att ha mellanrum. Du kommer ändå att uppleva att du får lä eftersom blåsten bromsas upp rejält. Mellanrummen ser helt enkelt till att blåsten kommer genom och då står ditt staket i många år.

2.) Helt tätt kan också vara rätt

Ett lågt staket kan vara helt vindtätt, det kommer stå emot bra ändå så länge du grävt ner stolparna ordentligt.

3.) Se till att stolparna får det djup de vill

Stolparna ska vara rejält nergrävda för att stå emot alla slags väderpåfrestningar. Helst så kallat frostfritt djup som i södra Sverige är ca 90 cm men i norra delarna av landet mycket djupare än så. Anledningen till att man vill ha frostfritt djup är helt enkelt att tjälen (rättare sagt tjällossningen) kan sätta tryck på stolpen och göra så den lossnar.

4.) Rostfri = bekymmersfri

Använd rostfria skruvar. De är framtagna för att stå emot många olika slags påfrestningar, bland annat väder och vind och ger ditt stakets hållbarhet många extra år.

Staket4

5.) Hållbart är smart!

Välj hållbara material, t.ex trä som tål markkontakt eller tryckimpregnerat trä NTR-A så har du 20 års garanti mot röta. Bra att veta är att ek och en del andra ädla träslag kan hålla i alla fall 10 år, kanske lika länge som tryckimpregnerat trä.

6.) Tjocka material är bra val

När du står i byggvaruaffären kan det kännas frestande att välja det tunna billigare virket. Men det kan bli en dyr affär. Det står emot väder sämre, kan vrida på sig så att reglar släpper och ge med sig av annan påverkan. Välj tjockare material det tjänar du på både i pengar och arbetsinsats när du inte behöver laga rangligt staket.

7.) Lägga några extra kronor är inget stolpskott

Snåla inte in på reglar och stolpar, det kostar mer än det smakar. Har du för långt avstånd mellan stolparna kan spänningen i träet göra att skruvar lossnar och plankorna helt enkelt trillar av. Det ska inte vara mer än 180 mellan stolparna och allra helst inte mer än 150, då står staketet stadigt och bra. Fäster du lodräta plankor på vågräta reglar ska avståndet inte vara mer än 120 mellan reglarna.

Staket2

8.) Vatten ska bort, annars blir staketets livslängd kort

Många staket och plank får alldeles för kort livslängd fast de både är gjorda med kärlek och bra material. Det beror på att många glömmer bort att tänka på en sak: att leda bort vatten. Och det är små byggdetaljer som kan avgöra om staketet står i 5,10 eller 15 år. Till exempel ska alla ytor som är upptill vara snett avsågade så att vattnet enkelt kan rinna av. Det gäller ytor nedtill också så att vattnet lätt kan droppa av. Det är också klokt att sätta ihop staketet med beslag istället för att såga urtag. Regnvatten kan tränga in i fogarna och orsaka röta.

9.) Växter är fint – men inte för nära staketet ditt

Var försiktigt med växter nära ditt staket. Förutom att de kan växa och lägga tyngd på ditt staket, så samlar de fukt vilket kan ge fuktskador. Vill du ändå ha växter nära staketet var noga med att beskära dem så de inte gör staketet fuktigt.

10.) Ditt staket behöver kärlek

Så är det. Du behöver vårda ditt staket och behandla det väl. Helst med utelasyr, målarfärg eller olja regelbundet, då kommer ditt staket få många, långa extraår.

byggmaxannonsdragare

Vad kostar ditt staket?

Nu kan du beräkna material till ditt nya staket, få pris och butiksval och givetvis inköpslista på ett par minuter. Vår populära staketplanerare hjälper dig att räkna ut mängd på virke ner till minsta skruv. Räkna här!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s