Bygg altan av trätrall

Furutrall-Sibiri

Om du ska bygga din egen altan finns det många saker att tänka på. Hur ska det se ut? Passar det med huset? Passar det med omgivningen? Hur länge håller det? Vi ger dig alla svaren som både ger dig en snygg trätrall och får dig att tralla!

Det är inte helt lätt att välja material till altanens golv när man ska bygga altan. Även om det så klart handlar mycket om vad du tycker om finns det en del annat du också behöver tänka på. Stilmässigt ska materialet passa till husfasaden och den omgivande trädgården. Det ska inte heller vara alltför svårt att lägga, inte kosta för mycket och inte kräva stort underhåll.

Att de flesta småhusägare väljer trätrallar är ingen tillfällighet. Trätrallar ger nämligen många fördelar varav de två viktigaste nog är att de är lätta att lägga och går att lägga på mark som inte är helt plan. Det finns idag en rad olika alternativ när man ska bygga altan och välja altangolv. Ett nyare och modernare alternativ är att välja träkomposit som altangolv. Det har tagits fram särskilt för att vara underhållsfritt och är ett bra alternativ t.ex vid poolen.

Komposit-varmebehandlat

Hur liten din trädgård än är, är det fantastiskt att kunna njuta av den när du vill. Det är nämligen altanens stora uppgift: skapa en plats där man kan sitta och njuta året om. För oss nordbor är solen så klart viktig så vi lägger gärna altanen på den sidan där man får flest soltimmar. Det allra bästa är om du har möjlighet att göra altan på båda sidor om huset. Dels har du suddat ut gränsen mellan inomhus/utomhus tack vare den stora ytan att vara på, dels kan det vara skönt att sätta sig i lite skugga om solen gassar på alldeles för mycket.

Trätrallar har blivit så populära tack vare sina många fördelar. Ett altangolv av trä ger t ex oftast en naturlig anslutning till inomhusgolven.  Trä är dessutom ett mjukt material som är skönt att både gå och sitta på. Dessutom är både förarbete och läggning enklare än t ex platt- eller stenläggning.

Satsa på hög kvalitet

Ett ostadigt altangolv kommer att bli ett irritationsmoment, kanske så till den grad att du till slut känner dig tvungen att göra om det. Förutom att det kan bli irriterande känns ett sviktande golv otryggt och dina möbler kommer att stå ostadigt. Då är det bättre att satsa på kvalitet från början så att du gör jobbet en gång och sedan kan njuta av din altan i många decennier.

esseveannons

Det är superviktigt att altangolvet läggs på reglar som ligger fast och plant i sandbädden. Men det är precis lika viktigt att själva trätrallarna är av bra kvalitet. I regel köper man färdiga trätrallar och det är klart priset spelar roll. Det behöver inte heller vara dåligt att köpa billigt, men se noga efter att priset inte är lågt på grund av klent virke och dålig kvalitet. Trampbrädorna för altangolvet bör vara av hyvlad, tryckimpregnerad furu klass A, ha minst 20 mm tjocklek och vila på tre stödreglar. Det är viktigt att trampbrädornas ovansida är finhyvlad och att kanterna är fasade eller avrundade.

Virket till reglarna bör också vara tryckimpregnerat, men kan vara råhyvlat. En mycket viktig sak att tänka på är att trallbrädorna ligger med kärnsidan uppåt. Trallarna kommer ju att utsättas för både väta och torka och när de torkar krymper ytveden så att brädorna bågnar. Felvända brädor bildar då vattensamlande kanaler.

Även sammanfogningen av trätrallen har stor betydelse, särskilt för den framtida stabiliteten på altanen. De flesta färdiga trätrallar är spikade, vilket i och för sig kan räcka, men se till att spiken inte bara är galvaniserad utan av rostfritt, syrafast material.

När du köper eller själv tillverkar trätrall för din altan bör du alltid kontrollera att själva trallbrädorna ligger med kärnsidan uppåt. Det är den sida där årsringarna är minst. När den torkar efter t ex regn bågnar den uppåt och vattnet kan rinna av.

Gör du tvärtom blir det en kanal där vattnet stannar.

Har tillverkaren använt andra fästdon t ex skruv, bult eller vinkelbeslag bör du förvissa dig om att dessa är ordentligt rostskyddade, t ex med varmförzinkat ytskydd. I annat fall kommer sammanfogningarna förr eller senare att svikta. Det tryckimpregnerade virkets hållbarhet beräknas till 2-3 decennier.

Det här behöver du när du ska bygga ett altangolv:

Verktyg:
Spade, Skyffel, Fogsvans eller Kap- och Gersåg, Vattenpass, Spackelspade, Tumstock

Material:
Grus, Sand, Reglar, 23×95 mm råhyvlat virke, Trätrallar, 60×60 eller 80×80 mm

Kom igång

Mät upp ytan för altanen och bestäm trallens format. Markera gärna med pinnar. Lämna minst 50 mm springa mellan husvägg och trall för vattenavrinning.

Rensa bort all växtlighet, även gräs

Skyffla bort matjorden till ca 20 centimeters djup. Lite mer om marken är fuktig och lite mindre om marken är sandig.

Lägg ut ca 20 cm lager grovt grus. Jämna till och packa det hårt. Lägg 5-10 cm sand ovanpå gruset, strilvattna sanden och packa även detta skikt hårt.

 

Lägga altan på fast underlag

Har altanen ett fast underlag, t ex betong, kan du lägga trätrall direkt på detta. Det gäller även ett balkonggolv. Men kolla först att underlaget är jämnt och plant.

Uppstående ojämnheter tas bort med hjälp av slipmaskin. Håligheter fyller du i med betongspackel. Slipa spacklingarna och kolla att ytan är plan med vattenpass.

När spacklet har torkat kan du lägga trätrallen direkt på altangolvet. Börja från väggen och lägg utåt. Går inte trallen jämnt ut, får du kapa. Täpp inte till ev avlopp.

 

Lägga altan på sand

Såga till och lägg ut en av de längsgående reglarna som ska bära trallen till altanen. Börja mot en vägg med 50 mm avstånd. Kolla med vattenpass att regeln ligger plant.

Pressa ner resterande längsgående reglar i sanden och använd första regeln som höjdmått. Lämplig lutning från huset är ungefär 1-2 cm/m. Anpassa cc mått efter trallen.

Kapa och lägg ut en av de tvärsgående reglarna likadant. Lämpligt cc avstånd är hälften av trallmåttet. Vi vill inte ha för stora regelavstånd, det gör att den färdiga trallen får sämre bärkraft och sämre hållbarhet.

Det är viktigt att regelsystemet ligger fast i sandbädden utan att sjunka eller röra sig i sidled. Mät hellre en gång för mycket med vattenpasset och justera med mer sand om det behövs.

Lägg ut trätrallen för altanen utan att spika den så att brädriktningen växlar. Utgå från väggen eller t ex staket. Det är lättare att justera ojämnheter mot en gräsmatta eller rabatt.

Vi hoppas du ska få mycket glädje av både våra råd och din nya altan.

Räkna på material till din altan och hitta butiker här

 

 

 

 

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s