Bygg trädäck på mark

Om din husgrund är låg och marken hyfsat plan kan du bygga ditt trädäck direkt på marken. Fundera gärna redan när du sätter igång på hur du skulle kunna bygga till den, chansen är nämligen stor att du kommer vilja göra en utbyggnad i vinkel eller under tak. När du känner att du har en klar plan är det bara att börja. Här kommer våra bästa konkreta tips som gör det enkelt för dig att komma igång. Alla mått är i mm om inget annat anges.

Behöver du bygglov?

För att bygga ett trädäck på mark utan tak behöver du inte bygglov. Tänk däremot på att om du planerar att bygga väggar och tak i ett senare skede, så är de bygglovspliktiga om taket blir större än 12 m2 och om du kommer närmare tomtgränsen än 4,5 m.

Vilket material ska du välja?
Träet utsätts med tiden för stora påfrestningar i form av temperaturvariationer, fukt och belastning. Välj därför ett material av som är anpassat för att klara av utomhusklimatet.

Välj tryckimpregnerat trä klass NTR/A till:
– trä i kontakt med mark
– trä som är svårutbytbart efter inbyggnad i fuktig miljö (till exempel på plintar och betongplattor)

Välj tryckimpregnerat trä klass NTR/AB till:
– oskyddat trä ovanpå mark

Det är viktigt att dimensioneringen är ordentligt tilltagen och att sammanfogningarna blir starka. Alla fästsaker och beslag av metall som spik, skruv, bult och vinkelbeslag ska vara ordentligt rostskyddade – använd rostfritt alternativ istället varmförzinkat,  då kan du känna dig säker.

För trallgolv nära marken kan det vara bra att använda spik eller skruv av rostfritt stål. Ytbehandla med transparent träskyddsolja som skyddar träets yta och motverkar att småsprickor uppstår. Var noggrann med ytbehandling av ändträytor som du ska mätta med penetrerande grundolja.

Förbered marken

Fast-tradack_1

När ett trädäck ska byggas direkt på mark är det viktigt att marken förbereds noggrant. Underlaget måste vara stadigt, väldränerat och plant. All matjord ska grävas bort till fast underlag. Fyll därefter ut med ett cirka 200 mm tjockt lager makadam 16/32. Under makadamlagret lägger du ut en fiberduk för att hindra sanden att rinna ner i underlaget. För att undvika sättningar bör makadamlagret packas med hjälp av en vibrator, så kallad padda. Du får då ett stabilt bärlager som, eftersom det är dränerande, också motverkar rörelser på grund av tjälskjutning. Väg in betongplattor med ett längre vattenpass i storleken 30×30 cm eller 40×40 cm på cc 60. För snyggast resultat placerar du betongplattorna indragna ytterkanterna, så att de inte sticker ut.

beijersibisk

Bygg ett fast trädäck

Fast-tradack_2

Fast-tradack_3

Golvet ska spikas eller skruvas mot fasta reglar 45 x 95. Reglarna fixeras på c 60 cm ovanpå det invägda betongplattorna. (c 60 cm = avstånd mellan reglarna mätt från centrum på den ena regeln till centrum på den andra.) Med hjälp av ett långt vattenpass avväger du reglarna noga så att lutningen från huset blir cirka 10–20 mm/meter.

Fast-tradack_4

Fast-tradack_5

Golvets ytterkanter avslutas med bräder 28–34 x 145 på högkant. Därefter fylls utrymmet mellan reglarna med sand som packas och vattnas ordentligt. Slutligen avjämnas sanden med rätskiva eller bräda med golvreglarna som banor. Konstruktionen underlättar för regnvatten att rinna ner i marken. Det 100–200 breda utrymmet fylls med singel eller små kullerstenar.

Fast-tradack_6

Avsluta golvets ytterkanter med täckbräder 28–34 x 145. Spika de mot golvreglarna på kortsidorna och mot reglarnas ändträytor som blir helt intäckta på långsidorna. Trädäckets golv görs av dimensionen 28 x 95–120. Se till att avståndet mellan golvbräderna och täckbräderna är lika stort som mellan golvbräderna. Använd 5 mm tjocka distansbitar när bräderna spikas eller skruvas fast, så blir springorna lika breda.

Lösa trallrutor

Ett altangolv direkt på mark kan också byggas med lösa trallrutor. Förbered marken på samma sätt som vi beskrivit tidigare. Avväg banor av raka träreglar med hjälp av ett långt vattenpass. Fyll på med sand och jämna till. Sandlagret, som ska vara 50–100 tjockt, vattnas och packas noga. Därefter avjämnas det översta sandlagret med hjälp av rätskiva eller lång rak bräda på banorna. Slutligen avlägsnas banorna.

När sandytan är plan kan du börja lägga ut de lösa trallmodulerna. Vill du ha ett riktigt bra trallgolv som håller länge och som förblir plant ska du först placera ut lösa underslag av till exempel 22 x 95 tryckimpregnerat virke på c-avstånd 300–400. Ovanpå underslagen läggs trallmoduler ut så att brädriktningen växlar.

Golvtrallar av impregnerat trä kan köpas i färdiga moduler 600 x 600 eller 800 x 800 och vill du ha dem i ännu kraftigare dimensioner och större moduler kan du tillverka dem själv.

Hoppas våra råd hjälpt dig på traven och lycka till med din nya altan.

Räkna på material till din altan och hitta butiker här


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s