Bygg din egen spaljé – vår guide visar hur du gör steg för steg

Spalje_3-ms

En spaljé har flera fördelar. Den skapar en fin avgränsning och ger en härlig känsla av ”rum” i trädgården. Eftersom spaljén inte är tät känns den ändå mindre skrymmande än tex ett staket både för dig och dina grannar. Vinden kan komma genom spjälorna så det blir aldrig några vindvirvlar. Och dessutom: en spaljé är ett perfekt projekt om du inte snickrat så mycket förut. Det är lätt att få fint och med våra tips blir det också lätt att få det rätt. Här är allt du behöver veta innan du sätter igång.

Vi har utgått från att spaljén är 200 cm X 180 cm så de måtthänvisningar som finns är anpassat efter det. Vill du ha andra mått så kolla vidare här på Byggvarulistan eller prata med din bygghandlare så får du bra tips och råd.

1. Börja med att mäta ut var du vill ha spaljen i förhållande till huset. Använd ett riktsnöre som du fäster i husväggen eller i anslutning till denna. Dra ut snöret fem meter och surra det runt en pinne som sätts i marken. Kontrollmät så att snöret är helt rakt och vinkelrät (använd Pythagoras sats) genom att mäta alla avstånd.

Spalje_1-ms

2. De stående stolparna är 45×45 mm använd obehandlat vitt virke eller impregnerat virke beroende på vad du önskar för slutresultat. Bygger du din spalje med vitt virke så är det bäst att grundmåla alla trädelar innan de monteras. Grunda med trägrund för utomhusbruk. Måla sedan med två omgångar täckfärg. Har du byggt din spaljé i impregnerat virke så måste du vänta minst en säsong innan virket kan målas.

3. Förankra spaljén i marken ca med stolpspjut/jordankare. Slå ned det första jordankaret ca 40 cm ut från fasaden med baksidan av en yxa eller en slägga. Slå inte rakt på metallen utan använd en kloss emellan. Var noga med att få ned ankaret rakt och helt i linje med riktsnöret. Avstånd till nästa är 120 centimeter.

4. Jordankaret ska vara 46×46 millimeter, så stolpen passar bra till denna. Om du väljer att använda vitt obehandlat virke; grundmåla och färdigmåla stolparnas nedre del innan de monteras i jordankaret. När färgen har torkat sätts den i hållaren och skruvas med sexkantsskruvar.

Spalje_2

5. Mät ut rätt höjd på stolpen och snedsåga i överkant. Då rinner regnvatten av och går inte ned i ändträet.  Mät med vattenpass så att stolpen är i lod.

6. Använd bärläkt 23×36 mm eller staketribba 28×45 mm som spjälor för din spaljé. Ju grövre virke desto stabilare blir det. Montera spjälorna med 55 mm Trallskruv eller Träskruv för utomhusbruk. Avståndet mellan varje spjäla är en spjälbredd, det vill säga 45 millimeter.

Spalje_3-ms

Prioritera bra material så kan du njuta av din spaljé många, många år.

Lycka till!

AnnonsBeijer


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s