Ge dina växter bästa förutsättningarna att klättra- ge de en spaljé du byggt själv!

spalje-ros1

En spaljé ger dina växter möjligheten att klättra uppåt och dig möjligheten att bestämma hur de ska växa. Eftersom spaljén stöder sig mot väggar eller murar i öst och västerläge kan du odla växter som annars skulle ha svårt att klara sig. Bor du i de södra delarna av Sverige kan du faktiskt odla päron som annars trivs bäst på franska breddgrader!

Hur du vill att din spaljé ska se ut beror litegrand på vilken typ av växter du kommer ha. Det viktiga är att den är stadig och kan stå emot väder, vind och även hålla för ivrigt klättrande växter samtidigt som den är i stort sett viktlös. Ju lättare, desto enklare att förankra i väggen/muren.

Ska du välja plast eller trä?

Idag finns det färdiga spaljéer att köpa och det finns varianter i plast. Vi rekommenderar trä, eftersom de i plast kan bli glatta och det är helt enkelt svårare för växterna att få grepp. Dessutom är trä ett organiskt material som passar bättre in i trädgården än plast.

Hur stor ska spaljén vara?

Du ska självklart välja mått som passar dig och storleken du önskar dig. Våra exempelmått kan ändå vara användbara för de ger en välfungerande spaljé. När du börjar planera hur stor spaljén ska vara är det en bra idé att använd rutat papper så får du en bra skiss för dig själv och ett bra underlag att visa för din bygghandlare när du ska köpa materialet.

Var noggrann med förankringen

En spaljé bör väga så lite och vara så enkel som möjligt. För den skull får man givetvis inte slarva med stabiliteten.

Väggförankringen kan göras på många sätt. Man kan till exempel driva in vinkeljärn i murfogar, men då måste man tänka på att luta järnen lätt utåt -nedåt, så att inte fukt kan söka sig in i väggen eller muren.

Ett effektivt sätt är att fästa stormkrokar i expanderande pluggar och förse spaljén med motsvarande skruvöglor. Då är det också lätt att lyfta ner spaljén om väggen ska målas om eller underhållas på annat sätt.

Det kan tyckas onödigt att välja material som efter en tid kräver visst underhåll, men särskilt mot en vägg står trä oftast bra, även om väggmaterialet är tegel. Den tryckimpregnering, som numera används, är inte farlig för växterna. Har du däremot för avsikt att impregnera virket på annat sätt bör du ta reda på att skyddsmedlet inte är skadligt. Det är en fördel att måla träspaljén. Dels tar den åt sig mindre fuktighet, dels ser den trevligare ut. Glöm inte bort att även om växternas löv täcker spaljén sommartid så är den kal en stor del av året.

Vad ska jag tänka på när det gäller växterna?

Tänk på att inte plantera för nära husväggen för risken med fukt från växterna. När du hänger spaljén på väggen bör du tänka på att placera den ca 50 cm ovanför markytan. De flesta klängväxter grenar sig först på den höjden. Det är sällan något hinder att låta flera växter klättra i samma spaljé. Två arter som avlöser varandra i blomning kan då ge dubbel utdelning. Ett undantag är fruktträd. Inte bara varje fruktslag, utan även olika fruktsorter, måste stå för sig själva. Träd bör dessutom stå minst 40 cm från huset annars kommer rötterna för nära husgrunden.

Vilken färg ska jag välja?

En brun färg kan kännas som det naturliga valet för att passa med grenar och resten av växtligheten i trädgården. I verkligheten blir en brun färg väldigt dominant. Återigen, tänk på att spaljén är kal en stor del av året. Ett bra val är något som är ganska nära den väggen där spaljén ska vara alternativt vitt.

Hur stor spaljé ska jag bygga?

En spaljé kan göras nästan hur stor som helst, men för att den inte ska bli svår att hantera bör 2 x 2 meter vara ett maximimått. Behöver du täcka större ytor är det bättre att göra fler spaljéer. Ett sådant system blir mer hållbart och du får det betydligt enklare när du ska måla om eller på annat sätt underhålla fasaden.

Det finns färdiga spaljéer att köpa, men snickrar du själv ihop den‚ har du alla chanser att välja ett format som passar exakt. Gör du spaljén i bra virke behöver du inte heller oroa dig för hållbarheten. Då får du också lättare att hänga eventuell vintertäckning.

esseveannons

Bygg spaljén- steg för steg

1. Spaljén ska sitta 10-15 cm från underlaget. Avpassa med fästanordning och distanskloss i passande dimension. Spika sedan fast distansklossarna.

2. Förborra sedan distansklossarna för att göra plats för ögleskruven. Det är viktigt att du borrar med ett borrstål i rätt dimension.

3. Om du drar in öglan hårt kommer spaljéställningen sannolikt att sitta säkert med fyra krokar, en i varje hörn brukar vara lämpligt.

4. Överför nu noga måtten på öglornas placering till motsvarande punkter på väggunderlaget. Använd helst en blyertspenna.

5. I trä kan du fästa skruvarna direkt. I sten eller tegel behöver du borra och plugga först.

6. Använd expanderande plugg och plugga så djupt att du får hakens skruvgänga tillräckligt djupt in i väggen.

7. Skruva slutligen i hakarna. Det är viktigt att du drar dem i botten, varför du kan behöva hjälpa till med tång.

8. Äntligen dags att provhänga spaljén. Se om du behöver göra några korrigeringar, annars är det bara att börja spaljera dina växter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s