Vilken färg ska fasaden ha?

61182056 - man with paintbrush painting wooden house exteriorEtt hus är mycket mer än sin fasad. Detaljer som fönster, dörrar, balkongräcken, knutar och grund är lika viktiga för helhetsintrycket. Här får du tips hur du kan tänka kring valet av färg.

Det första du ska göra när det är dags att måla om är att titta på husets stil. Har du ett äldre hus som målats om många gånger genom åren är det bra att kika på liknade hus och läsa på om vilka färger som var vanliga när huset byggdes. Ofta är den färgsättning som huset har från början nämligen den bästa. Du behöver kanske inte välja exakt samma färger men de delar som var mörka från början bör fortsätta vara det, delar som var ljusa bör målas ljusa igen. I övrigt är det en fråga om tycke och smak och något av det roligaste är att välja färg. Och även om du håller dig till samma färgbalans så kommer bara att du har ny färg göra stor skillnad. När man målar om en så pass stor yta som en hel fasad så gör även små förändringar stort intryck. Bara att välja mellan olika nyanser av gult kan göra att det ser ut som ett helt nytt hus!

farg3.png

Ska detaljerna sticka ut eller smälta in?

Har ditt hus vackra fönster kanske du vill framhäva de i en färg som bryter av. Ju mer kontrast, desto tydligare blir detaljerna. Vill du istället skapa en kontrast som inte drar blicken till fönstren så målar du dem i en färg med samma ljushet som fasaden.

Vill du måla större ytor som balkongräcken i vitt bör du välja en vit med lite grått eller gult i sig för att få ett lugnare intryck. Risken är annars att räcket sticker ut allt för mycket. Har du vitt hus målar du detaljerna i samma vita kulör som fasaden.

Har ditt hus flera dörrar kan det vara en bra idé att måla huvudentrén i en avvikande färg för att visa att den är viktigast. Ett tips är att måla övriga dörrar i samma färg som fönstren det ger ett harmoniskt intryck.

farg2

Provmåla innan du börjar

Provmåla en del av fasaden tillsammans med någon av detaljerna, t.ex fönster, då får du en bra känsla för om färgen fungerar och om färgerna fungerar ihop.

Tänk också på att färg alltid upplevs ljusare utomhus i stort format än på en färgkarta så det du tycker känns lite ”trist” på en färgkarta kommer mycket mer till sin rätt när du provmålar. Falurött ser nästan brunt ut på en färgkarta men får en karakteristiska röda färgen när den kommer upp på husväggen.

annonsbok

Gula nyanser ska se ”smutsiga” ut på färgkartan för att vi ska uppleva att husväggen är vackert gul. Rosa är också en färg som behöver se lite smutsig ut och gärna ha ganska mycket gult i sig för att bli behaglig att titta på. När du pratar med din lokala färghandlare kan det vara klokt att försöka förmedla känslan du vill åt och kanske ha med några bilder på hus där du tycker färgen blivit bra då kommer du hamna rätt. Ett vackert målat hus ger glädje både på utsidan och insidan i många år så det är verkligen värt att fundera noga på vilken färg du vill ha. Sedan när du valt och målat klart är det bara att njuta av ett fint resultat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s